25 november 2012

Var hamnar dina rester?

Som ni kanske märkt så har det inte blivit så många matinlägg under veckan som gått och orsaken till det är enkel - vi har ätit rester. Oftast när jag lagar mat så blir det en eller två portioner extra, för det mest omvandlas de till en matlåda till min fru (jag behöver ju inte ta med mig en sådan). Men sen händer det att mängden som över är större/mindre än det och då hamnar det oftast i frysen. Ibland kan det ligga 3-4 små byttor med sås av olika slag som tillsammans får bilda en helt ny sås. Eller så kan det handla om lite pasta som blivit över; grunden till en pastagratäng. Eller så har vi den svenska klassikern pytt i panna, denna rätt som till mångt och mycket bygger på rester.

På många ställen drivs det olika kampanjer som syftar till att vi ska använda våra rester istället för att kasta dem i soptunnan. Uppskattningsvis kastar varje svensk ca 100 kilo mat/år dvs mellan 10-20% av den mat som köps hem. Ser man till hela konsumtionskedjan så är siffrorna än större, nästan 1/3 del av allt livsmedel hamnar på soptippen istället för på tallriken.


(Bild lånad från Östran.se)
 
I den skolrestaurang som jag ansvarar för gör vi vårt bästa för att minska matavfallet. Vi har på olika sätt uppmanat våra gäster till att kasta mindre mat, bl.a. genom att anordna en tävling där en godkänt slutresultat ger en dessert i belöning. Men även vi i köket jobbar hårt för att minska svinnet på olika sätt. Det handlar även där mycket om att tillvarata rester och hantera livsmedlen på rätt sätt. Att anpassa menyn efter vad man har hemma i förråd och frysar istället för tvärtom. Ibland kör vi buffédagar som lunch, det handlar helt enkelt om dagar där vi servera små mängder av många olika rätter som ett sätt att bli av med rester av olika slag. Men precis som i övrigt när vi serverar mat så handlar det om att laga till dessa med samma känsla och respekt för råvarorna.

Så innan du kastar dina rester i soporna fundera än gång till vad du kan göra med dem. Men det handlar inte bara om att ta vara på resterna, det är lika viktigt att ta vara på de råvaror man köper hem. Att ha koll på bäst före-datum och använda dem innan de blir dåliga. Om du tänker på rätt sätt kommer du också snart upptäcka att plånboken räcker längre varje månad.

Jag bjuder på några länkar till sidor där man tagit upp kampen mot matsvinnet, och kommer med förslag och idéer hur man kan tänka.


Anna-Maria Corazza-Bildt:s upprop: Basta till matsvinnet (Facebook)

Konsumentföreningen Stockholms kampanj: Släng inte maten! (Facebook)

Lantmännens "Pizzamodellen" - använd dina rester till en pizza istället för att kasta.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

1 kommentar:

  1. Jag älskar det här "tänket"! Planerad och genomtänkt veckomatsedel med storhandling gör att vi slänger ytterst lite mat. Bra för både miljö och plånbok!

    SvaraRadera