Jag har sen länge strukit det här med att ha köttfärssås och béchamelsås för sig utan jag har blandat ihop båda såserna för att sedan varva med plattor. Men när jag kom till skolans värld lärde jag känna en produkt som än mer förenklade det hela.
Lasagnetter |
Lasagne allt-i-ett
Köttfärssås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
500 gram nötfärs
0,5 dl tomatpuré
0,5 tsk nymalen svartpeppar
400 gram krossad tomat
0,5 dl chilisås
2 msk kalvfond
1 dl vatten
1 tsk salt
1 tsk torkad basilika
Béchamelsås:
3 dl matlagningsgrädde
5 dl mellanmjölk
2 dl riven ost
2 tsk salt
1 krm vitpeppar
1 liter lasagnetter, fullkorn
1 dl riven ost
Finhacka lök och vitlök, bryn detta i en djup stekpanna i rapsolja tills löken börjar mjukna. Tillsätt köttfärsen och bryn vidare tills färsen är genomstekt. Tillsätt tomatpuré och låt den bryna med lite tillsammans med svartpeppar. Slå över krossade tomater, chilisås, kalvfond och vatten. Låt det hela koka i ca 20 minuter. Tillsätt salt och basilika, smaka av såsen och ställ den sedan åt sidan.
Värm en kastrull med en skvätt vatten i botten (gör att mjölken inte bränner fast lika lätt), sänk ner värmen till medeltemperatur och tillsätt mjölk och grädde. Låt det sedan koka upp på långsam värme, när det börjar koka lägg då i osten och låt den smälta i mjölkblandningen. Tillsätt salt (mängden kan variera beroende på sältan hos osten) och vitpeppar. När osten smält lyft då av såsen från spisen. Den ska inte redas då lasagnetter binder mycket vätska så blandningen ska vara ganska lös när man häller den i formen.
Blanda nu köttfärssås, béchamelsås samt lasagnetter och blanda dem i en stor bunke. Slå upp alltsammans i en smord ugnsform och strö över ost på toppen.
Grädde gratängen på 200 grader i ca 30-35 minuter (den kortare tiden i varmluftsugn). Prova med en provsticka för att se att pastan är genomkokt.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar