Pepparpanerad tonfiskkotlett med avokadocréme och
örtkryddad mandelpotatispuré samt morotstagliatelle
(4 portioner)
Tonfiskkotlett:
4 skivor tonfisk på ca 200 gram styck
2 tsk sesamfrö
2 tsk pepparmix
1,5 msk flingsalt
2 msk rapsolja
Precis som med kött så ska man ta ut fisken ur kylskåpet ett tag innan, ca 30 min, det är dags att steka den så att den inte är kall när den ska ner i stekpannan. Strax innan det är dags att steka fisken blanda då samman kryddorna och vänd tonfiskkotletterna i bladningen. Hetta upp en stekpanna med rapsolja i tills den blir ordentligt varm. Lägg i kotletterna, två åt gången, och stek dem 1,5 minut på varje sida och lägg sedan fisken åt sidan så att den får vila någon minut innan servering. Fisken kommer att vara ljummen vid servering men det är betydligt godare än när den är varm får då är det med all säkerhet även överstekt.
Örtkryddad mandelpotatispuré
400 gram mandelpotatis
50 gram smör
1,5 salt
70 gram babyspenat
2 msk fryst hackad persilja
Skala potatisen och koka den sedan försiktigt på låg värme så att den inte går sönder. När potatisen är klar häll då av den och lägg i smöret i kastrullen. Låt potatisen stå en stund under lock så att smöret börjar smälta. Vispa ihop potatis och smör, tillsätt därefter salt. Hacka babyspenaten och blanda ner den i potatispurén tillsammans med hackad persilja.
Avokadocréme
1 mogen avokado
1 vitlöksklyfta
saften från ½ citron
8 droppar tabasco
1 tsk flingsalt
0,5 dl creme fraiche
Lägg alla ingredienser i en skål och mixa det till en slät créme. Låt såsen stå minst 30 minuter kallt innan servering så att smakerna binder ihop sig.
Morotstagliatelle
2 stora eller 4 små morötter
Skala morötterna och använd sedan potatisskalarna för att skära till långa remsor av morötterna. Blanchera sedan dessa någon minut i saltat kokande vatten strax innan servering. Lyft ur morötterna och lägg dem på en bit papper så att vattnet kan rinna av innan de läggs på maten.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när
blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och
annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken
Sjukt gott var det!
SvaraRadera