15 augusti 2012
Första hjälpen
Har spenderat eftermiddagen på en viktig och lärorik utbildning som handlat om första hjälpen och då i första hand med fokus på barn och ungdomar eftersom vi arbetar på en skola.
Många tror säkert att de vet precis hur de ska göra när de hamnar i en situation där någon råkat ut för en olycka och man finner dem medvetslös. Vet du?
Jag trodde att jag visste men efter dagens genomgång har jag fått mig ett uppvaknande. Det är en oerhörd skillnad på hur man ska göra om det är en vuxen eller ett barn det handlar om. Kanske inte själva tillvägagångssättet för det är lika för alla:
1. Försöka att väcka personen genom att gnugga hårt på bröstkorgen (SKAKA INTE PERSONEN!)
2. Kontrollera om det finns något som hindrar luftvägarna i munnen.
3. Kontrollera pulsen, antingen på halsen eller i ljumsken (spädbarn på insidan av överarmen).
4. Ge konstgjord andning i två inandningar
5. Gör hjärtkompressioner x 30
Och fortsätt sedan med andning och kompression tills hjälp kommer. SLUTA ALDRIG före du fått professionell hjälp.
Men nu till skillnaderna och det handlar om mängden luft som ska blåsas in samt hur hårt man kan göra kompressionerna. Om du blåser in luften för hårt i små barns lungor så spricker de helt enkelt, deras lungblåsor klarar inte av trycket. Det är bara till en vuxen person som man ska andas in en full inandning allt vad man orkar. Mycket små barn ska det vara som att blåsa ut ett tårtljus och större barn som att blåsa ut ett vanligt ljus.
När det kommer till kompressionerna så är det samma där, ju mindre person desto mindre tryck på bröstet. Till spädbarn är det två fingrar och lätt tryck men med högt tempo. Större barn så använder man en hand och håller ett jämnt medelhögt tempo. När det kommer till vuxna så behöver man här två händer och även här ett jämnt medelhögt tempo.
Men sen kommer en mycket viktigt sak: När du ska kontakta SOS för att få hjälp, fundera ut i förväg (om det handlar om ditt hem eller din arbetsplats) hur du ska beskriva platsen räddningspersonalen ska ta sig till. Adress, vägbeskrivning, lokal, ev portkod samt vilket telefonnummer du ringer ifrån. I en stressad situation kan det vara lätt att glömma detta.
Så nu har ni fått en liten kort uppfriskning men om du har möjlighet så gå en Första hjälpen kurs. Även om du gjort det förut så skadar det inte att upprepa det hela så att det sitter i ryggmärgen när olyckan är framme.
Jag måste även passa på att ge en eloge till personen som höll i vår utbildning, Marit Berglund på MB Rescue. Hon hade ett bra sätt att förmedla sina kunskaper som gjorde att det verkligen var lätt att ta till sig något så viktigt. Så om du befinner dig i Stockholmsområdet och behöver en kurs till din arbetsplats så rekommenderar jag helt klart henne.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar