27 juni 2012

Vart tar dina matrester vägen?

Det har inte dykt upp så många recept de senaste dagarna och det har sin orsak i att det blivit mycket rester från frysen som dykt upp på middagsbordet. Precis som jag gör i mitt professionella kök gör jag även hemma, det vill säga att jag försöker minimera svinnet och återanvända så mycket som går.
I dagläget visar siffror på att 30% av de livsmedel som inhandlas hamnar i soppåsen. Hur mycket slänger du egentligen som skulle gå att ta vara på? En hög grönsaker som börjar sjunga på sista versen kan ex bli en soppa eller en grönsakssås till pasta. Mejerivaror som inte hinner förbrukas kan stoppas i frysen och sedan användas i matlagning. Så nästa gång du är på väg att stoppa något i soppåsen tänk då till en extra gång och fundera först över om det går att använda det i matlagningen.
Sen är det många som stirrar sig blind på bäst före-märkningen som finns på i stort sett alla livsmedel. Denna märkning handlar bara om att producenten kan garantera att produkten innehåller alla näringsämnen och inte har försämrats på något vis före detta datum. Men det betyder inte att den är sämre efter. Använd dina sinnen; titta, smaka och lukta på produkten innan du slänger den. Eller se till att förbruka den innan datumet har gått ut om du vill vara säker på att den inte blivit dålig. Det enda man ska se upp med är produkter som har sista förbrukningsdatum såsom ex köttfärs. Där handlar det om att produkten är otjänlig som livsmedel efter att datumet gått ut på grund av bakterietillväxt.

Så min uppmaning är att även du ska hjälpa till att minska det stora svinn som vi håller på med. Det finns många personer som inte får mat för dagen i vårt välbärgade Sverige medan andra har råd att kasta bort nästan 1/3 av det man köper hem från livsmedelsaffären. Om alla drar sitt strå till stacken så kanske vi kan göra något åt detta. Sen är ju en extra bonus att det blir mer kvar i plånboken varje månad om man använder det man handlar istället för att kasta och köpa nytt.

Sen måste även producenter och livsmedelsbutiker ta sitt ansvar. I dagsläget produceras och köps det in mer mat än vad som handlas av konsumenterna. Mat som sedan hamnar i soporna när ingen vill köpa den. Såg ett intressant klipp med Paul Svensson för ett tag sen som handlade just om vilket överskott av varor man kan hitta i butiken som är ämnat för soporna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar