Jordärtskockssoppa
400 gram jordärtskockor
1 stor schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
1 dl vitt vin
3 dl vatten
1 tsk salt
2 dl vispgrädde
salt & peppar
Börja med att skala jordärtskockorna och dela dem i lämplig stora bitar (ca 3 x 3 cm), lägg dem därefter i vatten tills de ska ner i kastrullen. Finhacka schalottenlök och vitlök. Värm en stor kastrull med smör i och när den är varm tillsätts löken, sänk värmen något och låt den svettas utan att få färg. Häll av vattnet från skockorna och tillsätt dem i kastrullen. Slå över vin och vatten. Koka upp och vrid ner till mellanvärme på spisen. Koka det sedan tills skockorna börjar mjukna, tillsätt då grädden samt salt och låt det koka till skockorna är helt genomkokta. Det gör inget om det börjar mosas sönder. Ta av kastrullen från spisen och mixa sedan med hjälp av mixerstav eller mixer till en slät soppa. Om soppan är något tjock efter mixningen kan man tillsätta lite vatten. Koka upp den och smaka av med salt och peppar.
Jag serverade den med några droppar fin olivolja på toppen för en extra touch och smak.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar