21 juni 2012

Bulgursallad med fetaost och oliver

Sommar är tiden för lättare rätter och mycket grillat. Därför letade jag fram det här gamla receptet som jag ordnade till en tjejmiddag som min fru hade. Den här bulgursalladen kan antingen ätas som den är eller som ett tillbehör till något grillat.

Bulgur härstammar från mellanöstern och är durumvete som är förkokt, torkat och sedan krossat. Bulgur liknar couscous men i bulgur bevaras en större del av vetekornen vilket gör det mer närings- och fiberrikt.  


BULGURSALLAD MED FETAOST OCH OLIVER


Ingredienser (4-6 port)
Till grunden:
3 dl bulgur
1 dl citronsaft (saften från en citron)
1 dl olivolja
1 dl vatten
2 tomater, finhackade
1 röd lök, finhackad
1 röd chili, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 dl bladpersilja, finhackad
½ tsk salt

Till salladen:
1 burk tärnad fetaost
1 dl svarta oliver
100 g ruccolasallad
1 ask cocktailtomater
ev. salt och peppar


Blanda bulgur tillsammans med övriga ingredienser som ingår i grunden och låt dem stå och svälla i minst 4 timmar (helst över natten). Blanda därefter med tärnad fetaost, svarta oliver, grovt hackad ruccolasallad, halverade cocktailtomater och smaka av med salt och peppar.

Om man har bråttom kan man även koka bulguren så att den blir mjuk och blanda samman med övriga ingredienser. Halvera då mängden citronsaft och olivolja, samt uteslut vattnet.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar