Det här receptet är en variant på den vanliga bruschettan som oftast brukar serveras med en tomatsallad på toppen. Bruschetta är egentligen benämningen på ett vitlöksbröd som serveras i Italien, antingen som ett tilltugg eller en antipasto. Namnet syftar på ett grillat bröd som gnids med färsk vitlök och serveras med olivolja samt salt. Denna rätt passar utmärkt att servera antingen som en lättare lunch en varm sommardag eller som inledning på en middag.
Bruschetta med gurk- &
melonsallad toppad med rökt lax
(4 portioner)
0,5 gurka, skalad och urkärnad
1 knippe salladslök (ca 5 st)
0,5 honungsmelon
1 dl
olivolja
1 lime, saft och skal
1 röd chilifrukt, urkärnad
0,5 dl färsk mynta
salt & svartpeppar
4 skivor ljust bröd av lantbrödstyp
1 klyfta vitlök
0,5 dl olivolja
200 g
rökt lax, skivad
Hacka gurkan, salladslöken och melonen i bitar. Blanda
därefter i ½ dl olivolja, lime, finhackad mynta och chili. Smaka av med salt
och svartpeppar. Låt gärna blandningen stå i några timmar och dra ihop
smakerna.
Grilla brödskivorna (eller rosta i ugn), vänd brödet och
pensla med ½ dl olivolja blandat med vitlök. Vänd brödet igen och pensla på
andra sidan. Grilla brödet tills det fått en bra färg.
Lägg brödet på en tallrik, fördela röran på brödet och toppa
med den skivade laxen.
Garnera det hela med lite nymalen svartpeppar, flingsalt,
limeklyfta och gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar