19 juni 2012

Vaniljpannacotta med lime- och myntamarinerade jordgubbar

Jag har fått frågor från olika håll om jag kan lägga upp recepten på de rätter som jag lagade till vår avslutningslunch för 6:orna. Jag börjar med det enklaste som jag redan har på papper och det är pannacottan som vi serverade till dessert. Det blir i två versioner, en som är till köket därhemma och ett som är för den som vill bjuda ett större sällskap på något gott.


Pannacotta med lime- och myntamarinerade jordgubbar
(4 portioner)
2 gelatinblad
4 dl vispgrädde
0,5 dl socker
1 st vaniljstång

2 dl jordgubbar
1 st lime
1 msk färsk mynta

  1. Lägg gelatinblad i blöt.
  2. Koka upp grädde, socker och vaniljstång på svag värme under omrörning.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner det i den varma grädden, rör om tills gelatinet smält.
  4. Sila gräddblandningen och häll upp det i portionsskålar ställ det därefter i kylen minst 4 timmar.
  5. Skölj och dela jordgubbarna i kvartar.
  6. Tvätta av limen och riv därefter av skalet, undvik att få med det vita skalet då det kan var beskt. Pressa därefter saften ur limen.
  7. Finhacka myntan och bland sedan den med skal och saft från limen.
  8. Strax innan servering blanda samman marinaden med jordgubbarna.
  9. Toppa pannacottan med jordgubbsblandningen.


 100 portioner
En sak skiljer sig i detta recept mot receptet för hemmabruk och det är att jag bytt ut vaniljstången mot "äkta" vaniljsocker. Det handlar helt enkelt om en kostnadsfråga då vaniljstång i den mängden inte riktigt ryms i min budget. Detta gör även att mängden socker minskas i förhållande till andra ingredienser.


50 st gelatinblad
10 liter vispgrädde
4 dl socker
2 dl äkta vaniljsocker

8 liter jordgubbar
2 dl färsk mynta
10 st limefrukter


 
  1. Lägg gelatinblad i blöt.
  2. Koka upp grädde, socker och vaniljsocker på svag värme under omrörning.
  3. Krama ur vattnet ur gelatinet och blanda ner det i den varma grädden, rör om tills gelatinet smält.
  4. Häll upp det i portionsskålar ställ det därefter i kylen minst 4 timmar.
  5. Skölj och dela jordgubbarna i kvartar.
  6. Tvätta av limen och riv därefter av skalet, undvik att få med det vita skalet då det kan var beskt. Pressa därefter saften ur limen.
  7. Finhacka myntan och bland sedan den med skal och saft från limen.
  8. Strax innan servering blanda samman marinaden med jordgubbarna.
  9. Toppa panna cottan med jordgubbsblandningen.
























1 kommentar:

  1. Hur mycket gelesocker hade du uppskattat behövs? Istället för gelatinet. Ska göra 90 portioner pannacotta till våra 9 or. Ha det superbra

    SvaraRadera