MÖRK CHOKLADMOUSSE MED APELSINSMAK
Ingredienser (4-6 port)
2 st äggulor
½ dl sockerlag (50/50 vatten/socker)
100 g mörk choklad
40 g mörk choklad med apelsinsmak
3 dl vispgrädde
Blanda ägggulorna tillsammans med
sockerlagen. Värm smeten i en bunke av metall/glas ovanpå ett vattenbad
på spisen. Rör hela tiden tills det blir en luftig kräm. Var försiktig
med värmen så att inte äggen koagulerar.
Smält
chokladen på mellan-effekt i mikråvågsugnen. Kör 1 minut, ta ut och rör
om och kör därefter tills den smält. Blanda samman chokladen och
äggsmeten. Blanda sedan ner chokladsmeten i lättvispad grädde. Tillsätt
den i tre omgångar och rör om försikigt med en slev (inte visp), ju mindre man rör desto luftigare
blir moussen.Häll sedan upp moussen en större form eller portionsformar. Ställ den sedan i kylen för att den skall stelna (3-4 timmar).
Chokladen
i receptet kan bytas ut mot en annan typ av choklad efter smak och
tycke. Man kan även tillsätta någon typ av smaksättare t.ex. cognac
eller citrusskal, gör då det i grädden innan du tillsätter chokladsmeten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar