En fiskgryta är enkel att lyckas med och kräver inte alltför lång
tillagningstid. Dessutom har den här fiskgrytan fördelen av att allt
lagas i en och samma panna.
Till 4 portioner behövs:
4 portionsbitar fisk (ryggfilé av alaska pollock)
12 små pilgrimsmusslor
3 potatisar
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 msk olja
2 msk pernod
1 dl vitt vin
1 msk skaldjursfond alt hummerfond
saften från 1 apelsin (ca ½ dl)
2 dl crème fraiche Saffran/tomat
1-2 tsk salt
skal från 1 apelsin
1 tsk dill
Börja
med att tärna skalad potatis och morot smått. Hacka löken, vitlöken och
urkärnad chili (vill du ha en het gryta kan du lämna kvar kärnorna).
Hetta
upp en djup stekpanna med olja. När pannan är varm lägg i
ingredienserna och låt dem bryna i ca 5 minuter på mellanhög värme så
att de mjuknar lite utan att få för mycket färg.
När
grönsakerna mjuknat slå över pernod följt av vitt vin och skaldjursfond
samt apelsinjuice. Låt det hela koka upp och tillsätt därefter crème
fraichen. Låt såsen koka tills grönsakerna börjar mjukna (ca 20
minuter). Om såsen börjar tjockna kan man späda med lite vatten under
tiden. När grönsakerna är al dente så är det dags att tillsätta apelsinskalet, dill samt salt (efter egen smak).
Lägg
i fisk/skaldjur och låt såsen koka ca 5 minuter tills fisken är
genomkokt och delar sig lätt. Lägg upp grytan i djupa tallrikar/skålar
och servera med lite gott bröd och aioli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar