Det finns inget dåligt grillväder |
Grillade färsspett
500 gram svensk nötfärs
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk honung
1 pressad vitlöksklyfta
½ krm liquid smoke
½ dl ajvar relish
½ dl ströbröd
rapsolja
Blanda samman alla ingredienser utom ströbrödet, när det blivit till en slät smet strö då över ströbrödet och arbeta in det ordenligt. Den ajvar jag använda var en mild variant men vill du ha lite hetta i färsen så kan du välja en hetare variant alternativt tillsätta 1 tsk sambal olek.
Forma färsen till 6 st lika stora biffar, forma sedan om dem till jämntjocka järpar och trä ett spett genom dem. Jag använder mig av lite bredare metallspett men om du inte har det rekommenderar jag istället att ta 2 eller 3 spett till varje järpe för att de ska sitta kvar ordenligt. Ta en bit folie som rymmer alla spetten och pensla den med rapsolja. Lägg denna sedan på den varma grillen med oljan uppåt och placera färsen ovanpå denna. Låt sedan spetten ligga tills du fått en stekyta på ena sidan, vänd försiktigt och gör om processen. När du fått stekyta på båda sidorna om spetten kan du lyfta bort dem från folien och grilla direkt över glöden. Det tar ca 10 minuter sammanlagt för spetten att bli genomstekta, men kontrollera genom att göra ett snitt i mitten på det tjockaste spettet när du tror att de är färdiga. Se till att rotera spetten under tiden som de grillas över öppen glöd.
Avocadosalsa
(4 portioner)
1 tomat
1 rödlök
1 snackspaprika
1 röd chili
1 st avokado
1 vitlöksklyfta
1 lime, saften
1 tsk salt
Den här salsan är gjord på grönsaker som grillas innan det mixas ihop med avokado. Dela tomaten och rödlöken på hälften. Dela även snackspaprikan och kärna ur den gör detsamma med chilin men här kan du behålla kärnorna om du vill ha en het salsa. Lägg dessa grönsaker på grillen tills de fått en fin färg och rödlöken börjar mjukna. Mixa sedan dessa tillsammans med avokadon, vitlöken, saften från en lime samt salt. Smaka av och servera sedan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar