För några veckor sedan hade vi temamiddag här hemma hos oss, vi är tre par som håller på med långtidsprojektet att äta oss igenom mat från alla världens länder samt även försöka hitta drycker som förknippas med landet. Vi tar det i bokstavsordning med ett land på varje bokstav och när vi väl kommit till Ö är tanken att vi ska börja om igen på A, för att sedan fortsätta så tills vi inte har några länder kvar (eller slutat laga mat av naturliga orsaker).

Mangosalsa
(4 portioner)
1 mogen mango
2 st tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili (utan kärnor)
1 tsk flingsalt
saften från 1 citron
Dela mangon i hälften och ta bort kärnan från mitten, skär därefter ett schackmönster i båda halvorna och vik dem ut och in. Då får man som en "fyrkantig igelkott" vilket gör det lätt att skära bort fruktköttet. Hacka därefter mangon samt tomaterna i jämnstora ganska små bitar. Finhacka rödlöken tillsammans med chilin (ta bort kärnorna) samt vitlöksklyftan. Blanda samman allt i en skål och smaksätt med flingsalt samt citronsaft. Ställ sedan salsan kallt i minst 2 timmar innan servering så att smakerna kan binda ihop sig. Ta ut den ur kylskåpet ca 30 minuter innan servering då det är godare rumstempererad.
Vitlöksmarinerade svarta bönor
(4 portioner)
2 dl kokta svart bönor
1 st vitlöksklyfta
1 dl hel bladpersilja
1 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt
Finhacka vitlöken och bladpersilja, blanda ner detta i bönorna tillsammans med rapsolja och flingsalt. Ställ sedan bönorna i kylskåp i 2 timmar så att smakerna växer till sig. Ta fram dem ca 30 min innan servering då de är godare rumstempererade.
Sötpotatispuré
(4 portioner)
1 kg sötpotatis30 gram smör
1 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm anchochilipulver
Skala potatisen och skär den sedan i jämnstora bitar. Lägg dessa i en kastrull med saltat vatten och koka därefter potatisen tills den mjuknar. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och låt potatisen ånga av lite, pressa den därefter genom en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa i smör följt av mjölk, krydda därefter med salt samt chilipulver. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och värm försiktigt purén. Om man vill förbereda rätten för servering senare så kan man göra klart allt utan att värma purén och sedan värma den när det är dags för servering.
Sofritofylld baconlindad kycklingballotine
(4 portioner)
Sofrito:
2 st små gröna paprikor eller 1 st stor
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st grön chili (utan kärnor)
1 msk rapsolja
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk spiskummin
500-600 gram majskyckling (2 filéer)
2 paket bacon
salt och peppar
plastfolie
aluminiumfolie
Finhacka grön paprika, vitlök, gul lök och grön chili (utan kärnor) i lika stora bitar. Värm en stekpanna med rapolja och lägg i grönsakerna när den blir varm. Sautera allt på låg värme tills löken och paprikan mjuknar. Krydda med torkad oregano, salt och spiskummin. Häll av sofriton från stekpannan och låt det svalna.

Kvällens övriga rätter:
![]() |
Förrätt: Krabbkakor med avokadosalsa |
![]() |
Dessert: Rom- och kanelinlagd fruktsallad |
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya
recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små
tips, länkar och annat på sidan.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar