Helstekt karré av rapsgris
ca 1 kg fläskkarré av rapsgris
1 tsk rapsolja
1 krm nymald svartpeppar
2 msk flingsalt
Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 minuter innan tillagning. Ta ur köttet ur förpackningen och torka av det på ytan. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och bryn köttet runtom. Lägg det sedan i en ugnsfast form, krydda runtom och gnid in kryddorna i ytan. Sätt sedan en stektermometer i kärnan på karrén och ställ in köttet i ugnen på 150 grader tills kärntemperaturen visar 71 grader. Ta ur köttet och täck det med folie. Låt det sedan vila 10-15 minuter innan det skärs upp så att inte all köttsaft rinner ut vid tranchering.
Toscansk klyftpotatis
(4 portioner)
800 gram jämnstora fasta potatisar
0,5 dl rapsolja
2 st vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
1 tsk basilika
1 tsk timjan
1 msk flingsalt
Tvätta potatisarna och dela sedan varje potatis i 4 klyftor, lägg dem därefter i en bunke. Blanda samman rapsolja med pressad vitlök, tomatpuré, basilika och timjan. Slå blandningen över potatisen och rör runt så att all potatisen för marinad på sig. Tillsätt sedan flingsalt och rör runt igen. Häll sedan upp potatisen på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Sätt in potatisen i ugn när köttet nött en kärntemperatur på 50 grader. När köttet är klart och tas ut ur ugnen, höj då upp temperaturen på ugnen till 225 grader och låt potatisen gå i 15 minuter till så att den får en fin rostad yta.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar