Krämig champinjonsoppa
(4 portioner)
1 gul lök
25 gram smör
400 gram frysta skivade champinjoner
10 varv på pepparkvarnen med svartpeppar
0,5 dl vetemjöl
1 dl vitt vin
7 dl vatten
3 msk grönsaks- eller svampfond
3 dl vispgrädde
1,5-2 tsk salt
Finhacka löken, smält smöret i en kastrull och låt löken sakta brynas tills den får lite färg. Tillsätt de frysta champinjonerna och låt dem fräsa med löken tills all vätska kokat bort. Tillsätt svartpeppar och vetemjöl. Slå sedan över vitt vin följt av vatten samt fond. Koka nu upp soppan och tillsätt sedan vispgrädden. Låt därefter allt koka på medelvärme i 5 minuter, smaka av soppan med salt. Om soppan är för lös i konsistensen blanda då med vetemjöl tillsammans med vatten till en toppredning. Tillsätt under omrörning till önskad konsistens, koka därefter soppan i ytterligare några minuter för att få bort mjölsmaken.
Örtkrutonger
4-5 skivor av gammalt bröd (gärna lite torrt)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk franska örter
1 tsk flingsalt
0,5 krm vitlökspulver
Skär brödet i små tärningar som är jämnstora, behöver vara ca 2 dl för att räcka till en servering. Värm oljan i en stekpanna och tillsätt brödtärningarna. Sänk ner värmen och låt de sakta rostas under omrörning. När de börjar få lite färg på ytan krydda då med örter, salt och vitlök. Låt dem sedan rostas ytterligare en stund tills de blir gyllenbruna och knapriga.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya
recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små
tips, länkar och annat på sidan.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar