2 februari 2013

Varför lämnar kompetensen de offentliga köken?

Häromdagen var jag på RestaurangExpo på Kistamässan här i Stockholm och träffade blanda annat två killar som jag lärt känna genom mitt arbete som skolkock, Patric Gill och Fredrik Kämpenberg. Patric har varit chef för Sveaköket i Västerås som är sjukhusetköket där och Fredrik Kämpenberg är kökschef för skolrestaurangen på Virginska skolan i Örebro. Trevliga killar med en stor dos kompetens och kunskaper som jag fått ta del av i samtal med dem.
Men nu till det som inlägget ska handla om; Patric är inte kvar i sitt offentliga kök och Fredrik är på väg att lämna sitt. Båda besluten baserar sig till viss del på, om jag förstått det hela rätt, att de inte känt att de fått tillräcklig respons på det hårda arbete de gjort. Att man istället för att utnyttja de kunskaper och idéer de kommit med försökt foga in dem i systemet istället. Visst har det fått uppmärksamhet och beröm för sitt arbete också men när det inte längre räcker så måste något annat till. Alla människor behöver känna att det finns en möjlighet till utveckling i det man gör och om man då hela tiden stöter på hinder så är det nog lätt att leta utvecklingsmöjligheter på andra arbetsplatser.
Jag vet att det finns fler personer som har både stor kunskap och ett driv som lämnat de offentliga måltiderna och istället sökt sig till den privata sidan, Martin Karlsson som var med i samma OS-satsning som Fredik är ytterligare ett exempel. Men här vet jag inte något om bakomliggande faktorer så det kan helt enkelt handla om en spännande utmaning.
Men att kockar som visar på utveckling och nytänkande inom offentliga kök inte lyfts fram och ges möjligheter att utveckla en hel regions måltider tycker jag är synd. Varför tar man inte vara på den kompetens som uppenbarligen finns för att lyfta fler kök?
Halmstad har förstått detta och där har man satsat på att använda den kompetens som finns i de egna köken för att att utveckla alla sina kök. I det första steget så gjorde de Jennie Andersson från ett av de egna köken till måltidsinspiratör och därefter har de lyft fram andra i personalgruppen med spetskompetens och låtit dem utbilda sina kollegor. Varför kan inte fler kommuner börja göra på detta sätt?
Om några år börjar sakta men säkert en stor del av personalen i de offentliga måltiderna gå i pension, då det är en relativt hög medelålder i denna bransch. Då behövs det många nya medarbetare med goda kunskaper och god kompetens. För att locka dessa måste man visa att det är en attraktiv bransch att arbeta i och att det finns framåtsträvande. Men just nu känns det som de styrande inte har insett det och istället låter duktiga personer lämna de offentliga köken istället för att ta tillvara på vad de kan.
Jag hoppas att det finns många fler kommuner ute i landet som Halmstad där man har insett det goda med att använda sig av det man redan har och lyfter fram sina medarbetare. För annars står de snart med en situation där man har svårt att rekrytera ny personal med god kompetens till sina kök samtidigt som den gamla personalen lämnar.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken




3 kommentarer:

  1. Att förbereda sig inför det enorma generationsskifte, som de kommunala köken står inför, är ett problem jag försökt uppmärksamma i snart fyra år. Kommunerna står för tillfället handfallna. Görs ingenting inom de närmaste åren, kommer skolmaten att vara tillbaka på ruta ett igen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Atrt ta vara på den kompetens som finns hos många "drivna" skolkockar är inget som många kommuner tar i, tydligen är det svårt att föra fram någon enskild, i vår kommun, skall alla göra helst lika saker samtidigt. Man får inte sticka ut för mycket, helst ska man flyta sakta med strömmen, som oftast flyter åt fel håll och alldeles för långsamt. Kallas jantelagen. Men om ni nu alla kockar som känner för det som skrivits före mig, så kanske det är något vi kan föra fram gemensamt på Skolkockarnas dag, den 1 mars! Ta vara på kompetensen i kommunens kök och få vårt jobb intressant för nya "kockar" genom att visa att vi kan göra mat som blir omtalad och omtyckt med god ekonomi!

      Radera
  2. Intressant att läsa hur lika situationen tycks vara i grannländerna Sverige-Finland. Här i Finland är läget exakt detsamma...om inte värre. Det värsta är kanske att personalen "kastas runt" och sällan jobbar länge i samma kök. Skulle arbetstagarna få mer ansvar och mer "fria händer" (så länge de håller sig inom budgetens ramar) är jag säker på att yrket skulle bli attraktivare.

    SvaraRadera