Torskgratäng med smak av tomat, basilika och citron
(4 portioner)
0,5 st röd lök
1 st vitlöksklyfta
0,25 röd chili (utan kärnor)
1 klick smör
1 msk tomatpuré
1 st vitlöksklyfta
0,25 röd chili (utan kärnor)
1 klick smör
1 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
2 dl vispgrädde
maizenamjöl + vatten till redning
8 st plommoncocktailtomater
1 dl färsk basilika
saft från 0,5 citron
ca 1 tsk salt
10 gram smör
600 gram torskfiléer
1 krm salt
1 dl riven ost
Finhacka rödlök, vitlök och chili. Smält en klick smör i en kastrull och låt löken samt chilin brynas försiktigt. När detta börjar få färg tillsätt då tomatpurén och låt den bryna med någon minut. Slå på vatten tillsammans med kycklingfond och låt det koka upp. Låt det koka några minuter och tillsätt därefter
vispgrädde, låt det sedan koka på låg värme i 5 minuter. Gör en
redning på maizenamjöl och vatten, red av såsen tills den får en
krämig konsistens. Skär tomaterna i breda skivor och hacka basilikan. Blanda ner det tillsammans med citronsaften i såsen och smaka av med salt.
Ta en ugnsfast
form och smörj den med smöret, lägg sedan i torskfiléerna. Krydda dem med salt, slå såsen över
fisken och avsluta med att toppa allt med riven ost. Sätt
in formen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att
fisken är genomkokt och servera den sedan med ex potatismos eller
pressad potatis.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet @Skolkocken
Ska torsken tinas?
SvaraRaderaOm jag minns rätt så lagade jag den på färsk fisk så om du använder dig av fryst torsk bör den vara helt tinad innan den tillagas.
SvaraRadera