Ratatouille
(4-6 portioner)
1 st vitlöksklyfta
0,5 röd chilipeppar
1 gul lök
100 gram morot (2 st medelstora)
0,5 zucchini
1 röd snackspaprika
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
4 tomater
1 tsk salt
1 msk flytande honung
Finhacka vitlök och chili. Halvera löken och skär den sedan i skivor.
Grovstrimla morötterna och skär zucchini samt paprikan i lika stora
bitar. Hetta upp en gryta med rapsolja i, lägg ner vitlök tillsammans
med chili och gul lök. Rör sedan ner morötterna och låt dem brynas med i några minuter
tills alla grönsaker fått lite färg. Tillsätt därefter zucchini och
paprikan samt tomatpurén tillsammans med tomaterna som ska vara
finhackade. Krydda röran med salt samt lite flytande honung. Låt nu
alltsammans puttra på låg värme på spisen i ca 15-20 minuter tills
morötterna börjar mjukna men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Avsluta
med att smaka av med salt.
Timjankryddad rödvinssås
(4 portioner)
10 gram smör
1 st vitlöksklyfta
1 st schalottenlök
5 st svartpepparkorn, krossade
1 st lagerblad
2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk strösocker
1 tsk strösocker
1 tsk torkad timjan
4-5 droppar tabasco
4-5 droppar tabasco
colloritsoja (färgsättning)
maizenamjöl + vatten till redning
salt
Värm
en kastrull med smör och lägg i finhackad vitlök samt schalottenlök.
Tillsätt även kryddorna och låt allt saka brynas tills löken börjar få
färg. Slå över rödvin och låt det koka upp, tillsätt sedan vatten,
kalvfond och strösocker. Låt nu såsen koka upp och reducera sedan
ner vätskan till hälften. Sila av såsen och häll tillbaks den i
kastrullen, krydda med timjan samt tabasco. Koka upp den igen och red av den med maizenaredning till en
simmig konsistens. Tillsätt colloritsoja för att få en bra färg på såsen
och avsluta med att smaka av med salt.
Vitlökscrème
(4 portioner)
2 st äggvitor
2 st vitlöksklyfta
saften från 1 citron
2-4 dl rapsolja
2-4 dl rapsolja
1 tsk salt
Vispa samman alla ingredienser med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt sedan rapsoljan lite åt gången under vispning. När den börjar bli fast och luftig i formen så är crèmen klar, mängden olja kan därför variera från gång till gång.
Tomat- och persiljebulgur
(4 portioner)
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya
recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små
tips, länkar och annat på sidan.
(4 portioner)
4 dl avsvalnad kokt bulgur
(kokt enligt anvisningarna på förpackningen med gurkmeja i vattnet)
50 gram bladpersilja
2 st vitlöksklyftor
2 st tomater
saften från 1 citron
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt
Finhacka vitlöksklyftorna tillsammans med bladpersiljan. Hacka sedan tomaterna i små tärningar och blanda samman allt. Rör ner vitlök, tomat och persilja i bulguren tillsammans med citronsaft, rapsolja och flingsalt.
Örtkryddad lammrostbiff
(4 portioner)
4 st lammrostbiff (ca 700-800 gram)
salt och peppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad salvia
1 tsk torkad salvia
1 msk rapsolja till stekning
Låt
köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min innan tillagning. Krydda det
med salt och peppar samt torkad timjan och salvia som gnids in i köttet. Värm på en
stekpanna med rapsolja och bryn köttet runtom. Lägg över det i en
ugnsfast form och stoppa en stektermometer i mitten på den största
biten. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader och låt det stå tills
termometern visar en kärntemperatur på 62 grader (tar ca 25 min men låt
termometern styra). Plocka ut köttet ur ugnen och låt det sedan vila 5
minuter innan det trancheras och serveras.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar