1 januari 2013

Stekt biff med portvinssås och hela ugnsrostade jordärtskockor

För några veckor sen såg jag ett twitter där Tommy Myllymäki skrev att han ätit ugnsrostade jordärtskockor till middag, och då vi hemma hos oss älskar denna rotsak så var jag bara tvungen att testa detta någon gång. Jag hade lite fint marmorerad svensk biff i bit som låg frysen från ett annat tillfälle så tillsammans med en portvinssås samt lite majskolvar fick det bli middag.

Biffen får ni ingen tillagningsanvisning på men tänk på följande saker när den ska lagas:
- Rumstempererat kött
- Krydda i förväg
- Het stekpanna
- Bryn köttet och stek färdigt i ugn
- Använd stektermometer


Ugnsrostade jordärtskockor
(4 portioner)
1 kg jordärtskockor
ca 50 gram smör
2 msk flingsalt + 1 msk flingsalt

Tvätta och putsa jordärtskockorna väl så att inga jordrester finns kvar. Lägg dem sedan i en ugnsfast form, skiva smör med osthyvel och lägg på skockorna. Avsluta med att strö över 2 msk flingsalt. Ställ in formen i en ugn på 200 grader och låt skockorna rostas ca 30-40 minuter, tiden variera lite beroende på skockorna storlek. Efter halva tiden ös jordärtskockorna med smöret som smält. När skockorna är klara, använd provsticka för att kontrollera, salta dem med mer flingsalt och servera dem genast.


Portvinssås
(4 portioner)
1 st vitlöksklyfta
1 st schalottenlök
1 liten morot
20 gram smör
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 dl portvin
2 dl rött vin
0,25 dl strösocker
1,5 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
colloritsoja för färg
maizenamjöl + vatten till redning
salt

Finhacka vitlök, schalottenlök och morot. Värm en kastrull med smör i och lägg ner grönsakerna tillsammans med lagerblad och krossade svartpepparkorn. Låt detta sakta brynas på låg värme tills löken börjar få lite färg. Slå då över rött vin och portvin, låt det koka upp. Blanda sedan ner strösocker, kalvfond och balsamvinäger. Låt nu allt koka tills vätskan reducerats ner till hälften, sila då av såsen. Koka upp den på nytt, red av den med maizenaredning tills den blir simmig i konstistensen. Låt såsen koka ytterligare några minuter så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt colloritsoja (sockerkulör) tills såsen för en mörkröd färg och smaka av med ev lite salt.







Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar