Biffen får ni ingen tillagningsanvisning på men tänk på följande saker när den ska lagas:
- Rumstempererat kött
- Krydda i förväg
- Het stekpanna
- Bryn köttet och stek färdigt i ugn
- Använd stektermometer
Ugnsrostade jordärtskockor
(4 portioner)
1 kg jordärtskockor
ca 50 gram smör
2 msk flingsalt + 1 msk flingsalt
Tvätta och putsa jordärtskockorna väl så att inga jordrester finns kvar. Lägg dem sedan i en ugnsfast form, skiva smör med osthyvel och lägg på skockorna. Avsluta med att strö över 2 msk flingsalt. Ställ in formen i en ugn på 200 grader och låt skockorna rostas ca 30-40 minuter, tiden variera lite beroende på skockorna storlek. Efter halva tiden ös jordärtskockorna med smöret som smält. När skockorna är klara, använd provsticka för att kontrollera, salta dem med mer flingsalt och servera dem genast.
Portvinssås
(4 portioner)
1 st vitlöksklyfta
1 st schalottenlök
1 liten morot
20 gram smör
1 lagerblad
5 svartpepparkorn
2 dl portvin
2 dl rött vin
0,25 dl strösocker
1,5 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
colloritsoja för färg
maizenamjöl + vatten till redning
salt
Finhacka vitlök, schalottenlök och morot. Värm en kastrull med smör i och lägg ner grönsakerna tillsammans med lagerblad och krossade svartpepparkorn. Låt detta sakta brynas på låg värme tills löken börjar få lite färg. Slå då över rött vin och portvin, låt det koka upp. Blanda sedan ner strösocker, kalvfond och balsamvinäger. Låt nu allt koka tills vätskan reducerats ner till hälften, sila då av såsen. Koka upp den på nytt, red av den med maizenaredning tills den blir simmig i konstistensen. Låt såsen koka ytterligare några minuter så att mjölsmaken försvinner. Tillsätt colloritsoja (sockerkulör) tills såsen för en mörkröd färg och smaka av med ev lite salt.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar