2 januari 2013

Oxfilémedaljonger med pepprig gräddsås och pankofriterad kulpotatis

Huvudrätten på nyårsafton bestod som i så många andra hem av oxfilé som serverades med tillbehör.
Receptet på potatisen hade jag hittat i Allt om mats nyårsnummer (ibland så läser även jag recept) och såsen var en gräddsås som jag kryddat upp med svartpeppar. Sen gjorde jag två tillbehör i form av morotspuré och vitlöksconfiterade romanticatomater. Fördelen med denna rätt är att det mest går att förbereda i förväg och sen handlar det bara om den sista tillagningen vid servering.


Pepprig gräddsås
(4 portioner)
1 st schalottenlök
1 st vitlöksklyfta
20 gram smör
2 dl vatten
2 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
maizenamjöl + vatten till redning
0,5 krm nymald svartpeppar
salt

Finhacka löken och lägg ner dem i smör som smält i en kastrull. Sautera löken på låg värme tills den mjuknar och slå seden över vatten tillsammans med kalvfond. Låt det hela koka upp och tillsätt därefter grädden. Låt sedan allt koka på låg värme tills såsen reducerats ner till hälften. Red av med maizenamjöl blandat med vatten så att det blir en krämig sås. Krydda med svartpeppar och låt därefter såsen koka några minuter. Smaka av med salt på slutet.

Morotspuré
(4 portioner garnityr)
250 gram morötter
saltat vatten
25 gram smör
0,5 tsk salt

Skala morötterna, dela dem i jämnstora bitar och koka dem därefter i saltat vatten tills de mjuknar ordentligt. Häll av vattnet och mixa morötterna tillsammans med smör och salt till en jämn puré. Pressa därefter purén genom en nätsil för att få bort eventuella bitar. Häll därefter purén i en engångssprits (eller i en ugnsfast skål om du saknar det). Ställ därefter purén i kylen tills det är dags att servera. Värm purén 1 minut på högsta effekt i mikrovågsugn och spritsa ut/fördela på tallrikarna.

Vitlöksconfiterade romanticatomater
(4 portioner garnityr)

1 paket romanticatomater med kvist (alt cocktailkvisttomater)
ca 4 dl rapsolja
2 st vitlöksklyftor
4 kvistar färsk timjan
1 piri piri (torkad)

Klipp 4 små knippen av tomaterna så att det sitter 3-4 tomater på varje knippe. Lägg dem i en kastrull tillsammans med skivad vitlök, färsk timjan och piri piri. Slå över rapsolja så att det täcker tomaterna.
Sätt kastrullen på spisen och värm sakta oljan på mellanvärme. När tomaterna börjar spricka i skinnet lyft då av kastrullen från spisen och ställ den åt sidan med lock över. 
Vid servering värm försiktigt upp tomaterna i oljan och låt dem därefter rinna av på lite papper innan del läggs på tallriken. 
Oljan som blir kvar kan med fördel silas av och användas som smaksatt olja till andra rätter.

Pankofriterad kulpotatis
(4 portioner)
600 gram små kulpotatisar
1 dl vetemjöl
2 msk chilipulver
2 ägg
3 dl pankoströbröd
ca 1 liter rapsolja (eller frityrolja)
salt

Skala potatisarna och koka dem mjuka i saltat vatten utan att de spricker. Häll sedan av vätskan och låt dem svalna. Blanda samman mjöl och chilipulver, och vispa upp äggen. Rulla potatisarna först i chilimjöl, sedan i ägg och till sist i pankoströ. 
Hetta upp oljan till 180 grader (ett bra sätt att kontrollera om oljan är varm nog är med en bit mjukt bröd typ formfranska). Friterad potatisarna gyllenbruna och salta dem därefter.

Oxfilemedaljonger
(4 portioner)
600 gram oxfilé (mitt bit)
salt och peppar
smör

Putsa oxfilén och skär sedan mitt biten i 8 st 1-2 cm tjocka skivor (ca 75 gram styck). Salta och peppra bitarna på båda sidor och låt dem sedan ligga i rumstemperatur minst 15 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna rejält och lägg i smör, när smöret smällt lägg då i köttet och bryn det på ena sidan. När det fått en fin färg vänd då köttbitarna, sänk ner värmen till mellanläge och låt det sakta stekas klart på i stekpannan. Ungefär 2 minuter/sida ger ett mediumstekt kött, men en stektermometer är alltid bra om man vill vara säker på att stekgraden är rätt.







Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar