Men mitt recept är en lite förenklad variant av dessa som bygger på samma råvaror. Istället för den skivade potatisen så råsteker jag potatistärningar tills de är klara, bryner oxfilémedaljonger och toppar med vitlökssmör. Sedan får allt gå i ugnen i några minuter tills smöret har smält på toppen. Oxfilén jag använda var svansen och huvudet som var kvar efter att jag lagat varmrätten på nyårsmenyn.
Vitlökssmör provencal
100 gram smör
2 st vitlöksklyftor
1 msk hackad fryst persilja
Låt smöret stå i rumstemperatur tills det börjar mjuka, pressa i två vitlöksklyftor och tillsätt persiljan. Blanda runt allt ordenligt med hjälp av en gaffel på ett fat. Lägg sedan smöret i plastfolie och forma en rulle av smöret. Sätt i det i kylskåpet så att det får stelna innan servering.
Råstekta potatistärningar
(4 portioner)
1 kg fast potatis
1 msk rapsolja
25 gram smör
1-1,5 tsk salt
svartpeppar
Skala potatisen och tärna därefter den i 1x1 cm stora tärningar. Lägg dessa i kallt vatten och låt de ligga minst 30 minuter så att stärkelsen dras ut ur potatisen. Häll av vattnet från potatisen och låt den ligga ett tag och rinna av, torka därefter potatisen med hushållspapper. Hetta upp en stekpanna med olja och smör, lägg i potatisen och låt den steka först på hög värme så att potatisen får färg för att sedan sänka ner till medelvärme. När potatisen börjar mjukna, tar 20-25 minuter, krydda den då med salt och peppar.
Oxfilemedaljonger
(4 portioner)
800 gram oxfilé
salt
svartpeppar
rapsolja
Skär oxfilén i jämntjocka skivor och låt den vila i rumstemperatur minst 20 minuter innan stekning. Hetta upp en stekpanna och tillsätt rapsolja. Lägg i skivorna av oxfilé och låt dem brynas någon minut på varje sida, salt och peppra under tiden efter egen smak.
Lägg potatistärningarna i två strängar efter kanten på ett ugnsfast fat. Lägg sedan oxfilémedaljongerna i mitten av dessa och toppa med skivor att vitlökssmöret. Sätt in allt i ugnen på 225 grader i ca 5-7 minuter tills smöret smält och köttet är mediumstekt.
Eller så hittar du mig på twitter
under namnet skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar