Den här gången valde jag att helgrilla fläskfilé från rapsgris och för att sätta smak på köttet gjord jag en torr marinad en så kallad rubb som smaksattes med bland annat kaffe. Det som är viktigt när man använder en rubb är att den gnids in köttet ett bra tag innan tillagningen så att smakerna hinner gå in i köttet precis som när man lägger det i en flytande marinad.
(3-4 portioner)
1 fläskfilé från rapsgris (ca 500 gram)
Rubb:
1 tsk pepparmix
1 piri piri, torkad
1 tsk sesamfrö
0,5 tsk vitlökspulver
1 tsk dragon, torkad
1 tsk paprikapulver
1 tsk salt
1 msk brun farin
1 tsk kaffe, mald
När grillglöden är bra lägg då fläskfilén direkt över glöden och ge den en fin yta. Fördela sedan kolen så att glöden ligger runt kanterna med en fri yta i mitten. Placera fläskfilén i mitten och sätt en stektermometer i kärnan på den. Låt sedan köttet grillas indirekt under lock tills den visar en kärntemperatur på 68 grader (räkna med ca 20-25 minuter), köttet kan med fördel vändas några gånger under tiden. När köttet är klart lyft då ut det från grillen och låt det vila i en bit folie, det gör att kärntemperaturen höjs ytterligare några grader och även att köttet inte tappar så mycket köttsaft när det skärs upp.
(4 portioner)
1 dl turkisk yoghurt
1 dl riven gurka
1 st pressad vitlöksklyfta
0,5 tsk salt
skal från 1 lime
Blanda samman alla ingredienserna och låt dem sedan stå kall i minst 1 timma så att smakerna bind samman. Innan servering topp tsatsikin med några droppar god olivolja och lite nymald svartpeppar.
(4 portioner)
8 st små potatisar (ca 200 gram)
2 st snackspaprika
200 gram stora champinjoner
4 st salladslökar
100 gram gurka
2 st avokado
1 paket hel fetost (150 gram)
Tvätta potatisen noggrant, koka den sedan tills den är genomkokt. Häll av vätskan och låt den svalna.
Dela paprikorna på hälften och grilla dem tillsammans med champinjonerna tills de för en fin färg. Skär de kokta potatisarna i breda skivor, strimla alla grönsaker och blanda samman med potatisen. Dela avokadon på hälften och skär dem i tunna skivor, blanda sedan ner i potatissalladen. Avluta med att smula fetaosten och blanda samman med resten av ingredienserna.
Du har väl gillat min sida på
Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp
samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Eller
så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar