Hamburgare med halloween touch |
Vi serverade hamburgare i vår skolrestaurang igår som en avslutning på första delen av höstterminen, nästa vecka är det höstlov, vilket har skapat frågor sen i måndags. "Är det verkligen hamburgare på fredag? Någon sa att de inte var det? Är det inte det? Får vi det på fredag?" Så har det låtit hela veckan. Min dröm är den dagen som dessa förväntningar finns kring helt annan mat. När eleverna frågar om det verkligen är en gulaschgryta nästa dag eller om det stämmer att de ska få kokt torsk med äggsås nästa vecka. Men dit är det nog en lång bit att vandra. Men jag är inte rädd för promenaden och har tagit på mig ett par rejäla kängor. En liten bit på vägen har vi gått hos oss och vi fortsätter vår marsch framåt för att en dag få just dessa frågor från eleverna om rätter som är så långt som man bara kan kommer från dagens favoriter.
Något annat som fascinerar mig oerhört och som jag har lite svårt att förstå är när de äntligen får sina favoritmat så kastas det mer än de dagar det serveras något som de inte tycker om. Visst vet jag att de tar mycket mindre då vilket gör det svårt att kasta speciellt mycket. Men om man nu tycker om just denna rätt så mycket varför vill man då slänga den i soporna. Hos oss finns inga begränsningar på hur mycket de får äta (inom rimliga gränser) och det är väldigt sällan som det inte räcker till alla. Så varför måste de då ta så mycket och sedan bara kasta det i soptunnan? Det här är något som vi kämpat hårt med hos oss och kommit en bra bit på vägen. Nu gäller det bara att nå fram vid sådana här speciella dagar när längtan efter favoriten gör att man tar mer än man orkar bara för att man tycker om maten extra mycket.
Men det är just dess problemställningar som gör att man vill arbeta i skolans värld. Att hitta vägar för att nå fram till barnen för skapa både bättre matvanor och värderingar kring maten/råvaror. Vi i skolrestaurangen är inte bara där för att se till att eleverna får i sig en näringsriktig måltid, vi är även där för att utbilda dem om vad en god måltid är och hur man kan skapa en hållbar livsmedelskedja som minskar påverkan på vår värld.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar