För några år sedan köpta jag en aburök och använde den flitigt då. Men när vi flyttade så hamnade den i ett förråd och föll i glömska men så i samband med årets vårrensning hittade jag igen den och tänkte att nu måste den komma till användning igen.
Har haft ett paket ankbröst liggande i frysen ett tag och nu var det så dags att laga till dem, och då kom jag ihåg det här med röken som jag hittat igen. Så sagt och gjort, jag plockade fram den men samtidigt var jag sugen på grillat så därför fick det bli en kombination av två matlagningstekniker.
Jag tog plåten som man lägger rökspånet på från röken och lade den över grillglöden istället, sen på med locket på grillen och vips var den förvandlad till en härlig rök men med lite större effekt och möjlighet till lite grillyta. Nu har ju inte alla tillgång till en sådan plåt men i hyllan med grilltillbehör där man även hittar rökspån brukar det finnas folieformar som klarar grillvärmen som man kan lägga spånet i.
2 st ankbröst (ca 600 gram)
1 tsk salt
svartpeppar
1 tsk flytande skogshonung (eller annan sort)
rökspån
Låt ankbrösten ligga i rumstemperatur minst 30 minuter före tillagning, salta dem rejält på skinnsidan och normalt på köttsidan. Krydda även köttsidan med svartpeppar. Skär några snitt i skinnet innan tillagning för att det inte ska dra ihop sig när det hettas upp.
Värm upp grillen och se till så att kolen bara hamnar på ena sidan av grillytan, så att ankbrösten kan tillagas med indirekt värme.
När grillen har en rejäl glöd och bra värme, lägg då ankbrösten med skinnsidan neråt och låt dem få en fin färg i någon minut. Akta så att inte fettet från skinnet gör att det blir bränt när det droppar ner på glöden och lågor kan slå upp. Vänd sedan ankbrösten och grilla någon minut till på köttsidan. Lägg sedan bröstbitarna på den sidan av grillen som inte har någon glöd, pensla skinnet med skogshonung och sätt en stektermometer i mitten av den tjockaste delen på brösten.
Lägg därefter behållaren med rökspån ovanför grillglöden och lägg på locket. Låt nu lockat vara stängt och invänta tills kärntemperaturen visar 60 grader. Lyft då på locket, ta bort spånet från glöden och grilla av ankbrösten över glöden i någon minut på varje sida så att kärntemperaturen går upp till 65 grader. Lyft då bort ankbrösten från grillen, lägg dem på ett fat och täck med folie. Låt nu köttet vila i ca 10 minuter innan det serveras.
Rödvinsreduktion med smak av lök
1 st liten gul lök
1 st vitlöksklyfta
5 st hela svartpepparkorn
1 msk smör
2 dl rött vin
1 dl vatten
2 msk kalvfond
25 gram smör
1 msk vetemjöl
ev colloritsoja för färg
Finhacka gul lök och vitlök, smält 1 msk smör i en kastrull och tillsätt löken tillsammans med krossad svartpeppar. Låt löken sautera på låg värme tills den mjuknar, slå då över rödvinet tillsammans med vatten och kalvfond Låt allt koka upp och sjud sedan på låg värme tills hälften av vätskan återstår. Sila av löken och peppar, häll sedan tillbaks vätskan i kastrullen. Koka upp på nytt och blanda under tiden hälften av smöret tillsammans med vetemjölet till beurre manié (redning). Blanda ner denna i såsen och låt det sakta koka i några minuter så att mjölsmaken försvinner. Avsluta sedan med att tillsätta resten av smöret för en blank och fin sås. Om man tycker att såsen är lite för ljus kan man tillsätta lite colloritsoja (sockerkulör) till önskad färg.
Till detta serverade jag min falska hasselbackspotatis men det receptet har jag lagt upp förut, så kika in här så hittar ni det.
Du har väl gillat min sida på
Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp
samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Eller
så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
Tack för ett bra recept. Om man vill ha ankbröstet något mer rosa föreslår jag att man tar av det redan vid 53-55gr. Jag marinerade först bröstet i apelsinjuice, soja, honung, anchou-chili-pulver, salt och svartpeppar. Marinaden blev sedan en BBQ-sås när den fått koka ihop med en finhackad stor gul lök, först lätt stekt och glaserad med sherry-vinäger. Lite rustikare kanske. Rökspånet kan blötläggas i förväg och sen bara kastas ner i glöden om man inte har en rökask. Grillen kan i princip stängas av när man fått lite yta på brösten och slängt ner spånen. 90-100gr räcker väl för den sista stunden med röken innan brösten blir klara. /Göran
SvaraRadera