Jag tror även att många av dagens barn saknar förståelse för
och kunskap om matlagning. Det kan väl finnas många orsaker till det varav det
faktum att hemkunskapen sakta men säkert håller på att försvinna är en stor del
av det. Men sen är det ju viktigt att barnen får vara med och delta i
matlagningen som sker inom hemmets väggar. Det är även viktigt att man som
vuxen tar sig tid att diskutera matens ursprung med barnen, oavsett om det är i
rollen som pedagog, skolkock eller förälder.
Något som jag gjort i några år med min dotter är att
plantera morötter på våren så att hon förstår vilken tid och vilken process som
ligger bakom något så enkelt som en morot. Att inse att moroten inte bara dyker
upp i affären och skapas på några minuter tror och hoppas jag ger henne en ökad
förståelse och respekt för maten som stoppas i munnen.
Så nästa gång det är dags att laga mat bjud in barnen att
hjälpa till, diskutera med dem var råvarorna kommit från och vilka processer som krävts för att skapa dem. Om vi inte ska förbruka jordens resurser i förtid är det dags
att utbilda den kommande generationen i tid om hur man tänker smart när det
gäller mat. Samt att ge dem kunskap att göra smarta val när det är deras tur göra valen på egen hand.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Eller
så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar