Fisk- och rotfruktsgryta med smak av dillfrö och fänkål
(4 portioner)
1 st gul lök1 st vitlöksklyfta
0,5 röd spansk peppar
25 g smör
150 g morot
150 g rotselleri
100 g palsternacka
50 g purjolök
1 krm dillfrö
1 krm fänkålsfrö
2 st lagerblad
2 dl vitt vin
2 dl vatten
2 dl crème fraiche
1 msk fisksås (kan ersättas med fiskfond)
salt och svartpeppar
600 g torskfilé
200 g skalad räkor
2 st salladslökar
Finhacka lök och vitlök, kärna ur chilin och finhacka även den. Värm en vid kastrull eller djup stekpanna med smöret i. När det smält tillsätt då löken och chilin, låt de fräsa på medelvärme tills de börjar mjukna. Skala rotfrukterna och skär de i små tärningar, blanda ner dessa i lökblandningen och låt dem fräsa med i några minuter. Strimla purjolöken och blanda även i den. Krossa dillfrö och fänkålsfrö i en mortel och tillsätt tillsammans med lagerbladen. Slå över det vita vinet och låt det koka in i rotfrukterna i några minuter. Rör ner vattnet och låt nu allt koka upp innan crème fraichen tillsätts tillsammans med fisksåsen. Låt nu allt koka upp och koka därefter grytan i 5 minuter så att rotsakerna mjuknar. Smaka av med salt och peppar. Skär fisken i ca 3 x 3 cm stora bitar och lägg i dem i grytan så att fisken täcks av såsen. Låt det puttra tills fisken är genomkokt vilket tar 3-4 minuter beroende lite på tjockleken. Avsluta med att röra ner räkorna samt finstrimlad salladslök. Servera.
Du har väl gillat min sida på
Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp
samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.
Eller
så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar