1 juni 2012

Medelhavspaj


Det här en lättlagad paj som får en spröd botten då den görs med färdigkavlad smördeg på rulle. Innehållet den här gången blev med smaker från medelhavet och helt vegetarisk, istället serverade jag lite gott kallskuret till den i form av lufttorkad skinka och en salami med touch av chili.

Medelhalvspaj med smördegsbotten
(4-6 portioner)

1 rulle färdigkavlad smördeg (270 gram)

Fyllning:
  • 15 st cocktailtomater i halvor
  • 1 dl svarta kalamataoliver, urkärnade och skivade
  •  ½ röd snackspaprika, finstrimlad
  • 2 st salladslökar, strimlade
  • 1 dl tärnad fetaost
  • 1 dl riven ost
Äggstanning:

  • 4 ägg
  • 2 dl milda mat 15%
  • 2 dl mellanmjölk
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 tsk torkade örter
Lägg smördegen i en smord rektangulär form som är lite mindre än den utkavlade smördegen och nagga degen med en gaffel. Ställ in formen i ugnen på 200 grader och grädda i 15 minuter tills smördegen blivit gyllenbrun. Ta ut formen och låt det svalna något, tryck försiktigt ner smördegen om den svält upp i ugnen.

Blanda samman ingredienserna till fyllning och sprid ut det jämt över den gräddade smördegen. Vispa ihop äggstanningen och slå över den. Ställ i formen i ugnen och låt den pajen gräddas på 200 grader i ca 35 minuter tills äggstanningen stelnat.

Man kan självklart tillsätt någon form av kött i pajen om man vill ha den som enskild rätt utan tillbehör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar