6 juni 2012

Helgrillad picanha

 De senaste gångerna jag varit i affären så har det legat en ny produkt i köttdisken. Picanha har det stått på förpackningen och jag har lyft på den för att efter lite funderande lägga tillbaks den och välja något annat. Men inför denna svenska nationaldag så gjorde jag lite efterforskningar på denna styckningsdetalj och kände att det kunde vara läge att prova den.

Picanhan är relativt ny för den svenska marknaden men i brasilien är den ett vanligt inslag på grillfesten. Picanha (uttalas: pick-ahn-ja) är ett portugisiskt ord. Ett försök till översättning till svenska är rostbifflock med kappa. Med kappa avses den fettrand som lämnas kvar, i syfte att få en bättre produkt vid tillagningen. Köttbiten blir saftigare och smakar bättre. Picanha har något kraftigare fibrer än till exempel entrecote eller ryggbiff, vilket ger den mer smak.


Jag valde att helgrilla denna köttbit på indirekt värme med bara salt och peppar som krydda för att låta köttets karaktär komma fram. Till detta blev det en sommarklassiker hos oss - grillade potatisspett som fick sällskap av bearnaisesås smaksatt med chili.

Helgrillad picanha
1,5 kg picanha
2 msk flingsalt
1 krm grovmalen svartpeppar

Ta fram köttet från kylen i god tid före grillningen (minst 1 timme) så att det inte är kallt när det läggs på grillen. Skär skåror i kappan och gnid sedan in köttet på båda sidor med salt och svartpeppar. Lägg köttet över glöden på grillen och bryn det på båda sidor några minuter. Lyft det sedan åt sidan och lägg det med köttsidan nedåt över indirekt värme. Nu får köttet ligga ca 60 min tills det det når en kärntemperatur av 62 grader (använd termometer så att du har koll). Lyft ut det och linda in det i bakplåtspapper. Låt det därefter vila i 10 minuter innan du skär upp det. Tänk på att picanhans fibrer går över den korta delen av köttet, det ska därför skäras i långa skivor (det är illustrerat på förpackningen).

Potatisspett
5 färskpotatisar/portion
1 msk smör
salt

Tvätta potatis och koka den därefter på låg värme tills den är genomkokt. Häll av vattnet och låt potatisen svalna. När potatisen är ljummen så träs de upp på spett (om du använder spett av trä se då till att blötlägga dem noga innan). Smält smöret och pensla potatisarna med hälften av det. Lägg potatisen på grillgallret över glöden och låt dem få färg under tiden som spetten roteras.
Salt och pensla med lite mer smör under hela grillprocessen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar