4 juni 2012

Korv Stroganoff

Falukorv när något av en basföda i de flesta hem med barn i skolåldern och vårt är inget undantag. Ibland steks den som den är, andra gånger åker den in i ugn för att gratineras och som idag så blir det en stroganoff av den.
Namnet Stroganoff har sitt ursprung i en rysk maträtt baserad på biffkött, Biff Stroganoff. Förklaringen till namnet finns det många versioner av. En av dem säger att denna rätt skapades av en rysk kock i en matlagningstävling. Han uppkallade rätten efter sin arbetsgivare, greve Alexander Sergejevitj. Mitt recept på korv Stroganoff påminner nog inte speciellt mycket om innehållet i den klassiska biff Stroganoffen men den är populär både här hemma och hos barnen på skolan.

Korv Stroganoff
(4 portioner)
Även idag fick jag hjälp av min souschef
  • 400 gram falukorv, strimlad
  • 1 st gul lök, hackad
  • 1 st vitlöksklyfta, hackad
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk ajvar relish, mild
  • 500 gram passerad tomat
  • 0,5 dl chilisås
  • 2 tsk svensk senap
  • 0,5 tsk salt
  • 2 dl smetana
Hetta upp en djup stekpanna eller kastrull. Lägg i falukorven så att den börjar brynas, när lite fett släppt från korven lägg då i löken och låt den bryna med. När allt fått lite färg tillsätt tomatpuré samt ajvar och låt även detta brynas lite för att ge mer smak. Slå därefter över passerade tomater, chilisås samt senap och låt det hela koka upp. Tillsätt salt samt smetana och låt sedan grytan koka minst 10 minuter så att smakerna binds samman och såsen blir krämig.

Servera korvgrytan med kokt ris eller pressad potatis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar