9 september 2012

Biff Rydberg på fattig mans vis med senapscrème

Biff Rydberg är en rätt som kvalar in bland de svenska klassikerna, namnet kommer från Hotell Rydberg i Stockholm. Rätten är en lyxigare variant av pytt i panna. Kött, potatis och lök steks för sig och läggs sedan upp i grupper på tallriken tillsammans med en rå äggula. Den styckningsdetalj som oftast används är oxfilé, men även entrecôte eller innanlår kan användas.
När jag var och handlade i lördags så stötte jag på en "ny" styckningsdetalj, rostbiff-filé hade de valt att kalla den och är väl helt enkelt rostbiff som är skuret i filéform. Jag blev lite nyfiken på hur denna skulle vara till konsistens och smak så jag köpte en bit utan att riktigt ha en plan för hur den skulle användas. När jag funderade över dagens middag och denna köttbits användning så fick jag en idé om att laga en Biff Rydberg på den. Eftersom jag misstänkte att det skulle var lite grövre fibrer i köttet så ville jag inte laga något som skulle stekas en längre tid för att undvika att det blev segt. Så här kommer nu ett recept på Biff Rydberg på fattigmans vis, helt enkelt med en billigare bit kött (89:-/kg) än den klassiska oxfilé. Normalt sett ska det vara en rå äggula men då ingen av oss i familjen är så förtjust i det så gjorde jag en senapscrème till istället.



Senapscrème
(4 portioner)
2 dl vispgrädde
1,5 msk dijonsenap
1 tsk salt 

Vispa grädden lätt och tillsätt sedan dijonsenap samt salt. Vispa ytterligare någon minut så att alla ingredienser blandas, ställ sedan senapscrèmen kallt tills den ska serveras.

Biff Rydberg på fattig mans vis
(2 portioner)
800 gram potatis
600 gram rostbiff-filé
2 st gula lökar
salt
peppar
olja
smör

Skala potatisen och tärna den sedan i ca 1 cm stora kuber, lägg dessa i kallt vatten en stund så att stärkelsen dras ut.

Under tiden putsa och skär köttet i lika stora bitar, lägg detta sedan i rumstemperatur så att köttet inte är kallt vid stekning.

Tärna därefter löken i bitar så nära 1 cm stora kuber man kan komma.

Häll av potatisen från vattnet i ett durkslag och låt den rinna av ordenligt. Hetta upp en stekpanna med ungefär 1 msk olja i, jag väljer olja här då den tål högre temperatur än smör. Lägg ner potatisen i stekpannan, var försiktig då vattenrester kan göra att olja sprätter. Stek nu potatisen i ca 20 minuter, börja med hög värme tills den börjar få färg. Skruva då ner värmen till hälften och stek tills den börjar mjukna. Se till att vända runt potatisen under tiden som den steks men gör det inte för ofta, då får man ingen bra stekyta. När potatisen är genomstekt, använd provsticka eller smaka, salta då den med ca 1 tsk salt (om man saltar för tidigt drar saltet ut vätska ur potatisen). Om du har tillgång till flera stekpannor kan du nu sätta den på låg värme för varmhållning, om inte sätt då in potatisen i ugnen i en ugnsfast form på 100 grader så att den hålls varm.

Nu är det dags att steka på löken. Hetta upp stekpannan och tillsätt 1 msk smör. Lägg i löken och bryn den tills den börjar få färg. Sänk då värmen och stek tills löken är mjuk. Varmhåll därefter löken tills köttet är stekt.

Det sista som ska göras är att steka köttet. Det som är viktigt att tänka på är att inte steka för mycket kött åt gången. Det är bättre att steka i 2-3 omgångar så att man snabbt får en bryning och inte riskerar att köttet släpper ifrån sig vätska. Hetta på nytt upp en stekpanna med 1 msk smör i och när den är värm lägg då i lämplig mängd kött. Stek köttet runt om i någon minut på varje sida och salta/peppra under tiden, köttet ska inte vara helt genomstekt då det lätt blir segt då. När det första omgången kött är klar, lyft då ur det ur pannan och lägg det åt sidan. Torka ur stekpannan och värm upp den på nytt med 1 msk smör. Upprepa denna process tills allt kött är stekt. Lägg då i allt kött i pannan och värm upp det snabbt, undvik att få med eventuellt köttsaft från det stekta köttet.

Nu återstår bara att lägga upp allt. Lägg potatis och kött i två rader bredvid varandra, fördela sedan löken ovanpå raderna och avsluta med att toppa med senapscrèmen.



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar