Både igår och idag har regnet fallit rikligt hemma hos oss och vad
passar då bättre än att krypa ner i soffan framför en bra film.Mat är som bäst när man själv får uppleva den nära och på riktigt men om det är inte är möjligt så kan det vara trevligt att få uppleva den på filmduken istället. Det finns ett antal filmer som på något sätt rör sig inom det gastronomiska fältet, några mer och några mindre. Här kommer några filmer som jag sett och några jag ska se.
Dinner Rush (USA 2000)
Filmen följer en jäktig kväll på en Italiensk restaurang i New York. Restaurangens ägare, Louis Cropas, spelas av Danny Aiello. Hans en gång enkla familjerestaurang har förvandlats till innekrog och bland kvällens gäster finns poliser, gangsters och matkritiker. Det är ägarens son Udo sonens kokkonst som gjort stället populärt med sin innovativa matlagningskonst. Bl.a. finns en scen där han lagar till hummer på ett annorlunda sätt. Det är en film fylld av känslor, intriger och en hel del matlagning.
Stekta gröna tomater på Whistle stop café (USA 1991)
(Fried green tomatoes)
Detta är mer av ett livsdrama än en regelrätt matlagningsfilm. Den handlar om ett möte mellan två kvinnor där ett livsöde sakta men säkert nystas upp. Om livet i ett litet samhälle i amerikanska södern i början på 1920-talet och de människor som på olika sätt berörs av det som sker på Whistle stop café.
Delicatessen (Frankrike 1991)
En makaber svart komedi om en framtid där bristen på mat leder till oortodoxa lösningar. Mat finns
inte att köpa för pengar -det är ärtor och linser som gäller för
hårdvaluta. Filmen handlar om slaktaren Clapet och hyreshuset där slakteriaffären
Delicatessen finns. I huset bor en samling udda figurer, den ena knäppare en den andra. Trots bristen på råvaror så verkar han på något underligt sätt alltid kunna förse kunderna med både kött och charkuterier...
(Har ännu inte sett denna film)
Perfect sense (England 2011)
En epidemi drabbar världen och symptomen är att människor berövas på sinnen, ingen smak, ingen doft, ingen syn, ingen hörsel. I denna värld träffas en kock och en forskare som förälskar sig i varandra. Men när världen runt omkring dem saktar faller i bitar är frågan om kärleken överlever.
(Har ännu inte sett denna film)
Kocken (Sverige 2005)
Denna film handlar om Martin som tillsammans med sin kompis Sundsvall mönstrar på handelsfartyget
Snow drift. I köket härskar förstekocken Peter (Kjell Bergqvist) och Martin får ingen lätt uppgift som andrekock. Peters regelverk är stort och han är i stora hela en ganska avskyvärd figur. Historien bygger på regissören Mats Arehn självupplevda händelser och utspelar sig under 1960-talet.
Sideways (USA 2004)
En film om manlig vänskap och om att prova viner. Två medelålders män ger sig ut på en veckolång resa genom Kaliforniens vindistrikt, en av dem är en vinexpert och ser det som en chans att njuta av goda viner och samtidigt umgås med sin bäste vän. Den andra är på väg att gifta sig och ser det som en sista chans att njuta av det goda i livet, och då inte bara viner. En mysig roadmovie om manlig vänskap på gott och ont.
Råtatouille (USA 2007)
Detta är en animerad långfilm från Disney som handlar om råttan Remy vars största dröm är att bli mästerkock. En dag möter han kökspojken Linguini som är helt utan kunskap om matlagning. Tillsammans ser dem en chans att lyckas i köket och en osannolik historia tar sin början. Det visar sig att en råtta i köket inte bara behöver vara av ondo.
Mat, dryck, man, kvinna (Taiwan/USA 1994)
(Eat, drink, man, woman)
Denna film i regi av Ang Lee handlar om Chu, en pensionerad mästerkock som bor tillsammans med sina tre ogifta döttrar. Under söndagarna samlas familjen för att äta tillsammans och berätta om sina liv. Inledningsscenen när Chu förbereder maten för en söndagsmåltid har fastnat i mitt minne trots att det var länge sedan jag såg filmen.
Kärlek på menyn (USA 2007)
(No reservations)
Romantisk komedi om en kvinnlig köksmästare med kontrollbehov, spelad av Catherine Zeta-Jones, var liv drastiskt förändras när hon får vårdnaden om sin avlidna systers dotter. När sedan en ny kock anställs på restaurangen slits hon mellan avundsjuka och kärlek. Inget mästerverk direkt och inte heller någon realistisk köksmiljö som skildras. Men en ganska mysig film på det stora hela.
Toast (England 2011)
En film som bygger på den brittiske matgurun
Nigel Slaters biografi. Den handlar om hur han under 1960-talet försöker vinna sin fars acceptans genom att duellera i matlagning med sin nya styvmor. Dessa kulinariska kunskaper leder honom i sinom tid mot något än större.
Chocolat (USA/England 2000)
Lasse Hallströms film med Juliette Binoche i huvudrollen. Hon spelar en kvinna som tillsammans med sin dotter kommer till en liten fransk småstad där hon öppnar en chokladbutik. Snart börjar flera av stadens invånare känna lockelsen från chokladen, och deras moraliska normer sätts på prov.
Babettes gästabud (Danmark 1987)
Denna film baserad på en bok av Karin Blixen belönades med en Oscar för bästa utländska film 1988. Den utspelar sig i en liten by på Jylland och handlar om två prästdöttrar som efter faderns död
fortsätter leva sina enkla liv. 1871 anländer parisiskan Babette till dem sedan en revolution ägt
rum i hemlandet, och hon blir deras oavlönade hushållerska. När hon
vinner på lotteriet i Frankrike ställer hon till med en utsökt fransk
middag för byns invånare, som dittills enbart ätit fisk och gröt.
Kocken, tjuven, hans fru och hennes älskare (England/Frankrike 1998 )
Tjuven driver en gourmetrestaurang där han själv tillsammans med sina
lakejer dinerar varje dag, och roar sig med att mobba gästerna och vid
minsta klagomål från dem, kastar ut dem, misshandlar dem och vid
eventuella behov att uträtta, ställer sig och pissar på dem. Även hans
anställda i köket får räkna med att utstå såväl fysisk som psykisk
pennalism, alla utom kocken själv som lagar den utsökta maten de frossar
i dag efter dag.
En gäst som inte bryr sig om förtrycket är en medelålders stilig man som
tjuvens fru blir intresserad av. Så småningom börjar hon vänsterprassla
med honom inne på restaurangen, vilket är lättare påtänkt än genomfört.
(Har ännu inte sett denna film)
Kärlek het som chili (Mexico 1992)
Titas liv domineras av hennes mor Santa Anna, som styr gården med
järnhand. Hon bestämmer tidigt att Tita aldrig ska få gifta sig. Tita och Pedro förälskar sig i varandra
och för att få vara nära varandra gifter Pedro sig med Titas äldsta
syster. Enda sättet för Tita att uttrycka sin kärlek är genom att laga
mat...