13 december 2012

Basilikafisk med parmesan och tryffelkryddat potatismos


Dagens middag blev en fiskgratäng där såsen, som är en enkel vitvinssås, kryddades med basilika. Jag har använt mig av fryst alaska pollok just den här gången till gratängen men vilken vit fisk som helst går utmärkt att använda. Till den gjorde jag ett potatismos som smaksattes med riven parmesan och tryffelolja (har inte riktigt råd att använda riktig tryffel).

Basilikafisk


500 gram alaska pollock ryggfile (eller annan vit fisk)
0,5 tsk salt
1 krm limepeppar

Sås:
1 vitlöksklyfta
1 schalottenlök
20 gram smör
1 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1 msk kycklingfond
ca 2 msk maizenamjöl + vatten
1 krm fryst basilika
0.5 tsk salt
05 krm vitpeppar

Lägg upp fisken i en smord ugnsfast form och krydda den med salt och limepeppar. Låt den sedan stå i rumstemperatur under tiden som såsen görs i ordning.

Finhacka vitlök och schalottenlök, bryn den sedan på låg värme i smöret. Slå över vitvinet tillsammans med kalvfonden när löken börjar få färg. Låt allt koka upp och koka i några minuter, tillsätt sedan vispgrädden och koka upp på nytt. Sänk ner värmen till hälften och låt sedan såsen koka i 5 minuter. Blanda en redning på maizenamjöl och vatten, red av såsen till lämplig konsistens (den ska var lite krämig) och krydda den sedan med basilika, vitpeppar och salt. Låt sedan såsen koka några minuter så att mjölsmaken försvinner.

Häll av eventuell vätska från fisken som finns i formen, slå sedan över såsen och ställ in formen i en varm ugn på 200 grader. Låt fisken stå i ugnen tills den är genomkokt, ca 20 minuter.


Potatismos med parmesan och tryffel
(4 portioner)


1 kg mjölig potatis
1 dl mellanmjölk

25 gram smör

1,5-2 tsk salt

1 dl finriven parmesanost

1 krm tryffelolja

Skala potatisen och dela den i mindre jämnstora bitar, koka den sedan i lättsaltat vatten. När potatisen är genomkokt häll då av vätskan och pressa potatisen med en potatispress. Värm mjölk tillsammans med smör och häll sedan ner den i potatisen i omgångar tills moset blir lämpligt tjockt. Blanda ner finriven parmesanost tillsammans med tryffeloljan. Avsluta med att smaka av med salt.





 


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar