27 mars 2013

Fransk fiskgratäng med saffran och fänkål

Denna fiskgratäng har hämtat inspiration från den klassiska franska fiskgrytan bouillabaisse, en gryta med smak av fänkål, saffran, apelsin och tomat. Här har jag gjort en sås med dessa smaker som sedan slås över torskfilé, stoppas in i ugnen och gratineras. Oftast är mina recept gjorda hemma först och testade på familjen för att sedan serveras i skolköket. Men just det här receptet har jag gjort tvärtom med, det fick ett högt gillande av eleverna så då tänkte jag att även familjen hemma skulle få prova.

Fransk fiskgratäng med fänkål och saffran
(4 portioner)
400 gram torskfilé (MSC-märkt)
0,25 tsk salt
smör till ugnsformen

Sås:
1 st gul lök
1 st liten fänkål 
1 st vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 pkt saffran (0,5 g)
0,5 dl tomatpuré
2 dl vatten
1 msk hummerfond
1 msk apelsinjuicekoncentrat
200 gram smetana (1 burk)
0,5 tsk salt
5 droppar tabasco
maizenamjöl + vatten till redning

Ta fram en ugnsfast form och smörj den med smör. Lägg i fisken så att den täcker botten och krydda den med salt. Låt den sedan stå i rumstemperatur medan såsens görs klar.

Finhacka gul lök, vitlök och fänkål. Värm en kastrull med rapsolja och tillsätt de hackade grönsakerna. Låt allt brynas på medelvärme tills löken börjar mjukna, tillsätt då saffranet och låt det fräsa med. När grönsakerna fått en härligt gul färg rör då ner tomatpuré och låt den fräsa med några minuter. Slå därefter över vatten samt tillsätt hummerfond och apelsinjuicekoncentrat. Låt nu allt koka upp och koka på låg värme i 5 minuter. Rör därefter ner smetana och låt det koka ytterligare 5 minuter, mixa sedan såsen med mixerstav och smaka av med salt samt tabasco. Om såsen är lös red då med maizenaredning till lämplig konsistens. 

Slå såsen över fisken och sätt in formen i ugnen på 200 grader i 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt efter denna tid och servera sedan med exempelvis kokt potatis.



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  


 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

26 mars 2013

Varför servera mat som man själv inte vill äta?

För att med stolthet kunna servera maten i skolan så måste man laga/servera mat som man själv vill äta. Tyvärr finns det skolkök som inte lever upp till den devisen. Man lagar helt enkelt mat som man tror att barnen vill äta oavsett vad man själv tycker om smak och kvalitet. Sen förundras man över att barnen inte tycker att maten är god eller ser god ut. Vem skulle hemma ställa sig och laga till något som man inte tycker om? Varför ska man då resonera annorlunda när man står i ett storkök och lagar mat till gäster? I restaurangbranschen skulle det vara otänkbart för en kock/köksmästare att sätta sitt namn på en meny som man inte kan stå för. Varför ska vi agera annorlunda bara för att vi lagar mat åt skolelever?

Jag har oerhört svårt att laga till något som jag inte kan stå för oavsett om det gäller smak eller utseende på maten. Jag skäms helt enkelt för att ställa fram det och erbjuda det till mina gäster. Det är en av anledningarna till att jag tagit bort flera produkter från menyn på den skolrestaurang jag ansvarar för. Sånt som chicken nuggets och fiskpinnar som består av processat kött som döljs i bröd. Då finns det andra bättre färdiga produkter som är baserade på hela råvaror som fiskfilé med panering om man inte har kapacitet att laga maten själv. Andra produkter som inte längre finns på vår meny är färdiga pannkakor, potatisbullar, pizzza osv. Helt enkelt för att det inte handlar om matlagning att servera dessa rätter, svårt att stå för något som man bara skickar ut ur köket via ugnen utan att själva kunna påverka smak och utseende nämnvärt. Sen är väl näringsvärdet på dessa lite tveksamt vilket är en annan orsak till att plocka bort dem från menyn.

Det är helt enkelt dags för de som planerar matsedlarna, oavsett om det sker på ledningsnivå eller i själva köket, att ta sig en funderare när man lägger in maträtterna. Om maten inte är tillräckligt bra för att du själv ska äta den varför då tvinga andra att göra det?

Bild hämtad från www.skolbilder.com


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken

24 mars 2013

Ugnsbakad salma lax med dillkryddad vitvinssås och potatispuck med smak av västerbotten

Huvudråvaran i den här rätten är salma lax, detta är lax som anses vara bland den bästa i världen. Det som är speciellt med den är att från att den simmar i havet tills den är paketerad och klar så går det bara 4 timmar. Hanteringen av fisken, både under odling och vid slakt är också hårt reglerat och kontrollerat. Allt för att säkerställa att produkten håller högst kvalitet när den når konsumenten. Men nog om råvaran nu till receptet. Detta är en rätt som kräver lite tid när det gäller förberedelserna, potatisen behöver ligga i kylskåp några timmar när den är förberedd. Så det kan vara praktiskt att förbereda den redan dagen innan.

Potatispuck med smak av västerbotten
(4 portioner)
600 gram mjölig potatis
25 gram smör
1 äggula
1 dl riven västerbottensost
1 msk hackad fryst gräslök
0,5-1 tsk salt
5 varv på svartpepparkvarnen

Skala potatisen och koka den mjuk, häll sedan av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en visp eller potatisstomp. Blanda smöret tillsammans med äggulan och rör ihop det. Tillsätt sedan den rivna osten tillsammans med gräslöken och blanda väl. Smaka därefter av allt med salt och peppar. Häll upp moset på ett fat eller liknande och låt det svalna. Lägg därefter det i en bit plastfolie och forma det hela till en "smällkaramell" genom att nypa ihop ändarna och rulla allt med hjälp av dem. Lägg därefter rullen i kylskåp minst 5 timmar. När det är dags för servering, skär då upp rullen i 4 lika stora bitar och lägg dessa på ett ugnsfast fat. Ställ in fatet i ugnen på 125 grader och låt dem stå tills puckarna är genomvarma, kontrollera gärna med hjälp av en termometer. Kärntempen bör vara 75 grader när de är klara, räkna med att de behöver stå inne 30-40 minuter för att bli klar.

Ugnsbakad salma lax
(4 portioner)
600 gram salma lax
salt och peppar
smör

Dela fisken i 4 portionsbitar, krydda dessa med salt och peppar efter eget tycke och smak. Låt sedan fisken vila i rumstemperatur 15-20 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna med smör i och bryn fisken snabbt på båda sidor så att den får en fin yta. Lägg sedan laxbitarna i en ugnsfast form, sätt en stektermometer i den tjockaste delen av en av bitarna. Ställ in termometern på 55 graders kärntemperatur och sätt in fisken i en ugn på 125 grader. Räkna med en tillagningstid på ca 20 minuter lite beroende på fiskens tjocklek.

Dillkryddad vitvinssås
(4 portioner)
0,5 st gul lök
1 msk smör
1 krm dillfrö
5 st hela svartpepparkorn
1 st lagerblad
2 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
3 dl vispgrädde
maizenamjöl och vatten till redning
0,5-1 tsk salt 

Finhacka den gula löken, värm en kastrull med smör och tillsätt löken tillsammans med kryddorna som ska krossas lätt i en mortel. Fräs allt på medelvärme tills löken mjuknar. Slå på det vita vinet tillsammans med grönsaksfonden och låt det koka upp, tillsätt därefter vispgrädden. Låt nu allt koka på låg värme i 10 minuter, sila därefter av såsen. Slå tillbaks den silade såsen i kastrullen och blanda en redning på maizenamjöl och vatten som tillsätts under kokning till önskad konsistens. Låt därefter såsen koka några minuter till för att mjölsmaken ska försvinna, smaka därefter av såsen med salt.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  


 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Smörstekta pilgrimsmusslor med fänkålssås och basilikaslungad fettucini

Här kommer en ganska enkel rätt att tillaga som bygger på lite exklusiva råvaror - helt enkelt vad vi hemma hos oss kallar för fredagslyx.

Smörstekta pilgrimsmusslor
(2 portioner)
600 gram pilgrimsmusslor (ca 4-5/portin)
salt
smör till stekning

Ta fram pilgrimsmusslorna ur kylskåp, torka av dem med hushållspapper och salta dem på båda sidor efter egen smak. Låt dem sen ligga i rumstemperatur 15-20 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek pilgrimsmusslorna ca 2 minuter på varje sida så att de får en gyllenbrun yta. Om de steks för länge blir de sega i konsistensen, pilgrimsmusslor ska ha en kärna i mitten och inte vara helt genomstekta. Lyft ur dem ur stekpannan och servera genast.

Fänkålssås
(4 portioner)
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
100 gram fänkål
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
3 dl vispgrädde
ca 0,5 tsk salt
5-6 varv på svartpepparkvarnen
ev redning på maizenamjöl och vatten

Finhacka gul lök, vitlök och fänkål. Värm en kastrull med smör och tillsätt de hackade grönsakerna. Fräs dem på medelvärme tills löken mjuknar. Slå på det vita vinet tillsammans med grönsaksfonden och låt det koka upp, tillsätt därefter vispgrädden. Låt nu allt koka på låg värme i 10 minuter, mixa därefter såsen med mixerstav och sila av den. Slå tillbaks den silade såsen i kastrullen och smaka av med salt samt peppar. Om såsen är för lös, blanda en redning på maizenamjöl och vatten som tillsätt under kokning. Låt därefter såsen koka några minuter till för att mjölsmaken ska försvinna.

Basilikaslungad fettucini
(4 portioner)
500 gram färsk fettucini 
1 kruka basilika
0,5 dl rapsolja
1 dl riven västerbottensost
1 krm salt
6 varv på svartpepparkvarnen

Mixa samman basilikabladen med rapsoljan, tillsätt sedan västerbottensosten och mixa ytterligare. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan enligt tidsanvisningarna på förpackningen i välsaltat vatten, när pastan är al dente häll då av vätskan med hjälp av durkslag. Lägg tillbaks pastan i kastrullen och blanda ner basilikaröran i pastan, rör om ordentligt så att det blandas väl.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

21 mars 2013

Krav på KRAV

Varje dag dyker det upp stora och små nyheter som handlar om maten vi äter, både den vi äter hemma och den vi äter på restaurang i någon form. Jag gör mitt bästa för att hänga med i nyhetsflödet, och då med främsta fokuset på de nyheter som berör det jag arbetar med nämligen den offentliga maten i allmänhet och skolmat i synnerhet.

Igår fastnade jag för två nyheter som berör samma ämne - nämligen den KRAV-märkta maten. 2006 formulerades ett mål av den dåvarande regeringen att det 2010 ska vara 25% ekologiskt i offentliga sektor. När vi nu skriver 2013 har detta mål ännu inte uppnåtts och i den senaste Ekomatsligan där kommuner/landsting/regioner rankas efter ekologiska inköp var det bara 33 stycken som nådde det uppsatta målet på 25%.

Vad ska då till för att att detta mål ska nås? För det första måste det finnas tydliga beslut om att de livsmedel som handlas in ska uppfylla dessa 25%. När kommuner i sina kostpolicys lägger gränsen lägre än detta så är det en signal om att detta inte är ett viktigt mål. Dilemmat i det hela är att många av våra svenskproducerade varor som inte är KRAV-märkta i många fall kan vara bättre än EU-ekologiska produkter. Detta gäller i stor grad den svenska djurhållningen. Så det ultimata är om man kan köpa ekologiska svenska råvaror i så stor utsträckning som det är möjligt.

Vi som arbetar inom de offentliga köken har en stor uppgift när det gäller att visa att man kan producera mat baserat på ekologiska livsmedel på ett enkelt sätt. Sen finns ju fördelen att man i större utsträckning lagar sin mat från "grunden" istället för att köpa helfabrikat när man valt att tänka ekologiskt. Att börja tänka KRAV innebär ofta att man börjar fundera på hela kedjan i köket, allt från råvaror och inköp till matlagning och svinnhantering. Det finns många exempel där man fått en bättre ekonomi i köket när man handlat in dyrare ekologiska råvaror och lagat maten själv istället för att köpa billiga konventionella färdigprodukter.
Även om det är kommunerna som måste ta ett beslut och skapa möjlighet för att använda dessa råvaror genom sin upphandling så även vi i skolrestaurangerna som måste vara med och driva på att det händer. Engagemanget ska komma från verksamheten kombinerat med stöd och hjälp att genomföra från kommunens styrning.

Jag är själv ansvarig för en KRAV-certifierad skolrestaurang, en av 800 restauranger i Sverige som är certifierade. Bara ifjol ökade denna siffra från 600 till 800, exakt hur många av dess som är skolrestauranger vet jag inte. Men siffran gör att jag undrar, om det finns ca 4500 grundskolor i Sverige hur kommer det sig då att denna siffra är så låg? Jag vet att det innebär en kostnad att vara KRAV-certifierad men om man nu kämpar hårt och ser till att restaurangen serverar ekologiska produkter vill man då inte visa det också? Men blir det inte dyrare att servera mat lagad på KRAV råvaror? Jag har samma budget som innan vi blev kravcertifierade och ligger i dagsläget på 33% KRAV, Eko och MSC. Så bara man vet vilka varor man ska satsa på så är ekonomin inget motargument.

Något som även är viktigt att komma ihåg är att de offentliga köken med sin gemensamma köpkraft kan hjälp till att öka mångfalden av ekologiska varor i handeln genom att vi köper mer av dessa varor. Ju mer de som producerar dessa varor kan sälja till oss desto större produktion kan de hålla vilket ökar möjligheten för privatkonsumenten att handla ekologiska produkter.

Precis när jag skulle lägga upp detta inlägg så snubblade jag över en sida som heter "Mer eko i skolan". Den handlar både om hur man kan lära ut om eko till eleverna men även hur man i köket kan jobba med eko. Många handfasta tips och idéer finns att hämta på denna sida. Så tveka inte nu, om vi alla tänker på detta sätt skapar vi tillsammans en bättre värld.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

17 mars 2013

Pjleskavica på skolkockens vis

Pjleskavica är en färsbiff som har sitt ursprung i länderna på Balkan, men som numera är vanlig på många av Sveriges lunchrestauranger. Den görs traditionellt på färs av både nöt och fläsk som blandas med kryddor. När det gäller kryddorna som ingår så verkar det finnas lite olika varianter och därför har jag gjort en egen variant som jag tycker smakar bra. Min kryddsättning består av lök, vitlök, paprikapulver och chilipulver. Hur långt den är från en traditionell Pjleskavica vet jag inte riktigt men god blev den. Jag gjorde en ganska stor sats eftersom jag baserade mitt recept på förpackningsstorleken hos färserna som ingår i receptet.

Pjleskavica
(12 st biffar)
500 gram fläskfärs
500 gram nötfärs
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 tsk paprikapulver
1,5 tsk salt
1 krm chilipulver
1 krm liquid smoke (kan uteslutas)
rapsolja till stekning

Blanda samman då två färserna i en bunke. Mixa lök och vitlök fint och tillsätt det tillsammans med kryddorna i färsen. Jobba ihop allt så att färssmeten blir jämn och homogen. Låt den därefter stå och vila någon kvart i rumstemperatur. Forma sedan 12 st lika stora köttbullar, pressa dessa därefter till centimertjocka biffar. Hetta upp en stekpanna och tillsätt rapsolja. Lägg i 3 biffar åt gången och stek dem ca 2 minuter på varje sida, reglera temperaturen under stekprocessen så att de inte blir brända på ytan. Upprepa med resten av biffarna och stek dem i omgångar. 


Servera biffarna med pitabröd, ajvar relish, crème fraiche, tunt skivad rödlök och diverse grönsaker. 


 Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Pitabröd

Här kommer min variant på pitabröd, kanske i görs som ett traditionellt. Men det funkar alldeles utmärkt att fylla med diverse godsaker. Perfekt att ha hemma i frysen och fylla med exempelvis en färsbiff, lite pulled pork eller bara grönsaker.

Pitabröd
(12 st)
50 gram jäst
4 dl ljummet vatten (ca 35 grader)
1 dl ljummen mjölk (ca 35 grader)
1 msk socker
1 tsk salt
2 msk olivolja
ca 12 dl vetemjöl

Smula ner jästen i en bunke och slå på vätskan, rör runt så att jästen löser sig i degvätskan. Tillsätt sedan socker, salt och olivolja. Tillsätt därefter mjölet lite i taget och arbeta in det i degen. Om du använder en maskin, låt den då jobba med degen ordentligt och gör på samma sätt med mjölet genom att tillsätta det i omgångar. När degen är klar låt den då jäsa under bakduk i bunken i ca 40 minuter.
Vänd upp den jästa degen på mjölat bakbord och knåda den, tillsätt eventuellt lite extra mjöl om den känns lös. Dela därefter degen i 12 lika stora bitar och rulla dem till runda bullar. Ta därefter en mjölad kavel och kavla ut dem till rundlar, ca 14-15 cm i diameter (ungefär lika stor som en normal assiett). 
Lägg upp degrundlarna på en plåt med bakplåtspapper, räkna med 4 rundlar/plåt. Låt dem därefter jäsa ytterligare 25 minuter på plåten täckta med bakhandduk. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
När rundlarna jäst färdigt grädda dem då i mitten av ugnen i 10-12 minuter, när bröden har en gyllenbrun färg på undersidan är det färdiga. Lägg dem därefter på ett galler och låt dem svalna under bakhandduk. 
Vid servering skär ett snitt från toppen och halvvägs ner på sidorna så att en ficka bildas.

Efter gräddning i ugn
Före jäsning  på plåt och gräddning



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Fylld pasta med smörstekt torskrygg, sparris och skirat brynt smör

Vill börja med att säga att jag inte på något sätt är sponsrad när det kommer till pastan som är med i detta recept. Jag valde den helt av nyfikenhet för att se om den levde upp till det som lovades på förpackningen, en riktigt snygg sådan får jag säga. Självklart kan man byta till en annan fylld pasta som kan funka ihop med torsk och brynt smör, vilket borde vara alla som har någon form av skaldjurs- alternativt grönsaksfyllning.

Rätten som jag lagade till består av den fyllda pastan, torskrygg, grön sparris och brynt smör. En mycket enkel rätt där ingrediensernas smaker får tala och en rätt som inte kräver speciellt mycket tid när det kommer till tillagning. Och pastan då undrar ni kanske, var den bra? Jodå den var fullt godkänd, en av de bättre fyllda färska färdigpastorna som jag smakat. 


Smörstekt torskrygg
(2 portioner)
300 gram torskrygg
salt och peppar
15 gram smör

Ta fram fisken ur kylskåpet 30 minuter innan tillagning, putsa ryggfilén och skär den i två lika stora bitar. Krydda den med salt och peppar efter egen smak. När det är dags för tillagning värm då en stekpanna och lägg i smöret, när smöret smält och börjar bli lite gyllenbrunt lägg då i fisken. När fisken börjar få lite färg sänk värmen till medelhög och vänd på fisken. Stek torsken ca 3 minuter på varje sida (tiden kan variera lite beroende på tjockleken på fisken). När fisken delar på sig när man trycker försiktigt på ovansidan är den klar, var försiktigt så att den inte steks för länge då den kan blir torr. Lyft av den från stekpannan och lägg den att vila någon minut innan servering. 

Grön sparris
(2 portioner)
1 st knippe grön sparris
1 liter vatten
1 msk salt

Dela knippet med sparris och ta av den grova delen på sparrisen genom att försiktigt bryta den mitt itu. Den knäcks av sig själv på den grova delen, denna kan man spara och använda som grund till exempelvis en sparrissoppa. Koka upp vatten med salt i och lägg i sparrisen, sänk ner värmen på platten till medel och låt sparrisen försiktigt koka tills den är al dente (har tuggmotstånd), använd en provsticka för att kontrollera men man kan räkna ca 4-5 minuters koktid. Men detta variera mycket beroende på säsong, då sparrisen på våren är mycket sprödare och inte alls behöver lika lång koktid. När sparrisen är färdigkokt lyft då ur den från vattnet direkt och låt den rinna av på lite hushållspapper innan servering.

Skirat brynt smör
(2 portioner)
40 gram smör

Lägg smöret i en kastrull och ställ den på spisen, sätt värmeläget på lågt och låt smöret sakta smält i kastrullen. Höj sedan värmen till medelläge och låt nu smöret få en gyllenbrun färg. När det är gyllenbrunt och luktar lite nötigt lyft då bort kastrullen från spisen och låt smöret vila. Skira sedan det genom att försiktigt hälla av det brynta rena smöret från bottensedimentet som bildats. 

Pasta som ska serveras till kokas enligt de anvisningar som finns på förpackningen, vilka kan variera lite beroende på märke och vilken typ av fylld pasta man använder. 

Pastan för dagen



  
Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
 

16 mars 2013

Köttgryta med paprika och smetana samt potatispuré

Finns det något bättre än att bryna på lite gott kött, lägga ner det i en kastrull och låta det sakta koka med olika smaksättare och grönsaker. För att efter några timmar lägga sista touchen på det och sedan avnjuta grytan som då är full av smaker. Idag har jag kokat en köttgryta på hängmörat ytterlår från svenskt nötkött, denna har fått sin smak från paprika samt rött vin som kokat med och gett en mustig och djup smak.

Köttgryta med paprika och smetana
(4-5 portioner)
600 gram hängmörat ytterlår
1 msk rapsolja
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
2 st röda paprikor
150 gram morot
1 dl tomatpuré
2 dl rött vin
5 dl vatten
3 msk oxfond
0,5 dl ajvar relish (mild)
200 gram smetana (1 burk)
1,5-2 tsk salt
8-10 droppar tabasco
maizenamjöl + vatten till redning

Ta fram köttet från kylskåp i god tid före tillagning (minst 30 minuter) och låt det rumstempereras. Hacka gul lök, vitlök och paprika fint samt riv morötterna grovt. Värm en stekpanna (helst gjutjärn) med rapsolja i och bryn lök samt paprika på medelvärme tills de börjar mjukna. Tillsätt sedan grovrivna morötter och låt dem bryna med några minuter. Häll över grönsakerna i en stor kastrull och sätt tillbaks stekpannan på plattan, låt den bli varm igen på hög värme. Strimla köttet och bryn det i två omgångar stekpannan. När den första omgången är klar lägg då över köttet i grytan. När den andra omgången är klar bryn då med tomatpurén  på slutet och slå sedan över rödvinet så att smakerna som satt sig i stekpannan kokas ur. Häll allt i grytan och tillsätt sedan vatten, oxfond och ajvar relish. Låt nu allt koka upp och koka sedan köttgrytan på låg värme i en timma. När den tiden gått blanda då i smetana och låt det fortsätta koka ytterligare femton minuter tills köttet är riktigt mört. Smaka av med salt samt tabasco och red grytan med maizenamjöl blandat med vatten till en krämig konsistens. Låt därefter grytan puttra några minuter till så att mjölsmaken försvinner.

Potatispuré
(4 portioner)
800 gram potatis, mjölig
25 gram smör
1-2 dl mjölk
1-1,5 tsk salt

Skala och koka potatisen mjuk, häll sedan av den i ett durkslag. Pressa den med en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa ihop potatisen med smör och 1 dl mjölk, späd med mer mjölk om det behövs för att få en slät puré. Sätt tillbaks kastrullen på spisen och värm purén på låg värme, när purén är varm smaka då av med salt.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  


 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

15 mars 2013

Matsalen - en plats för lärande

Den här veckan, och även nästa, har vi temavecka i matsalen. Denna vecka är det lågstadiets matråd som fått komma med förslag på olika teman som de skulle vilja ha. Och bland en lång rad alternativ, det flesta med ett lands mat, så fastnade jag för sagotema. Jag tycker det passar utmärkt för eleverna att få en chans att uppleva eller återuppleva maträtter kopplade mot både gamla och nya berättelser  Så efter lite klurande och funderingar tillsammans med mina kollegor så skapade jag en meny med ett antal rätter som kan förknippas med sagornas värld. Jag har inte begränsat mig till den klassiska sagoformen (tänk bröderna Grimm och H.C. Andersen) utan även tagit med berättelser från både filmer och tv-serier. Så nästa gång det är dags för tema i den matsal du ansvarar för, glöm inte att det inte enbart är de klassiska temaveckorna med mat från olika länder som finns. Tänk lite utanför de klassiska ramarna och ta hjälp av eleverna, deras fantasi är oftast större än den som vi vuxna har. Med rätt sort tema och med hjälp av övrig personal på skolan så kan även matsalen bli en plats för lärarande.

Om ni undrar vad vi serverat denna vecka så kommer menyn här:

Måndag: Köttbullar a la Lady och Lufsen med tomatsås och spaghetti

Tisdag: Jacks mexikanska bön- och köttfärsgryta med ris och gräddfil
           Vampyrpudding med blodröda lingon

Onsdag: Herr Krabbas fisklåda med äkta potatismos

Torsdag: "Soppa på en spik" med kyckling och asiatiska smaker samt tillbehör och frukt
              Draksoppa med tillbehör och frukt

Fredag: Emils stora tabberas









14 mars 2013

Sofritofylld baconlindad kycklingballotine med mangosalsa och sötpotatispuré

Satt och kollade igenom senaste tidens inlagda recept och upptäckte att jag glömt att lägg ut detta så nu kommer det.

För några veckor sedan hade vi temamiddag här hemma hos oss, vi är tre par som håller på med långtidsprojektet att äta oss igenom mat från alla världens länder samt även försöka hitta drycker som förknippas med landet. Vi tar det i bokstavsordning med ett land på varje bokstav och när vi väl kommit till Ö är tanken att vi ska börja om igen på A, för att sedan fortsätta så tills vi inte har några länder kvar (eller slutat laga mat av naturliga orsaker).
Den här gången var det dags för bokstaven K och då föll valet på Kuba. Ett land som kanske inte är jättekänt för sin matlagning, men man är inte tvungen att alltid göra en exakt rätt från landet utan det är helt okej att bara hämta inspiration och det är precis vad jag gjorde. Vi ansvarade denna gång för varmrätten som blev: Sofritofylld baconlindad kycklingballotine med mangosalsa, sötpotatispuré och vitlöksmarinerade svarta bönor.






Mangosalsa
(4 portioner)
1 mogen mango
2 st tomater
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 röd chili (utan kärnor)
1 tsk flingsalt
saften från 1 citron
Dela mangon i hälften och ta bort kärnan från mitten, skär därefter ett schackmönster i båda halvorna och vik dem ut och in. Då får man som en "fyrkantig igelkott" vilket gör det lätt att skära bort fruktköttet. Hacka därefter mangon samt tomaterna i jämnstora ganska små bitar. Finhacka rödlöken tillsammans med chilin (ta bort kärnorna) samt vitlöksklyftan. Blanda samman allt i en skål och smaksätt med flingsalt samt citronsaft. Ställ sedan salsan kallt i minst 2 timmar innan servering så att smakerna kan binda ihop sig. Ta ut den ur kylskåpet ca 30 minuter innan servering då det är godare rumstempererad. 


Vitlöksmarinerade svarta bönor
(4 portioner)
2 dl kokta svart bönor
1 st vitlöksklyfta
1 dl hel bladpersilja
1 msk rapsolja
0,5 tsk flingsalt

Finhacka vitlöken och bladpersilja, blanda ner detta i bönorna tillsammans med rapsolja och flingsalt. Ställ sedan bönorna i kylskåp i 2 timmar så att smakerna växer till sig. Ta fram dem ca 30 min innan servering då de är godare rumstempererade. 

Sötpotatispuré
(4 portioner)
1 kg sötpotatis
30 gram smör
1 dl mjölk
1,5 tsk salt
1 krm anchochilipulver

Skala potatisen och skär den sedan i jämnstora bitar. Lägg dessa i en kastrull med saltat vatten och koka därefter potatisen tills den mjuknar. Häll av vattnet med hjälp av ett durkslag och låt potatisen ånga av lite, pressa den därefter genom en potatispress tillbaks i kastrullen. Vispa i smör följt av mjölk, krydda därefter med salt samt chilipulver. Sätt tillbaks kastrullen på plattan och värm försiktigt purén. Om man vill förbereda rätten för servering senare så kan man göra klart allt utan att värma purén och sedan värma den när det är dags för servering.


Sofritofylld baconlindad kycklingballotine
(4 portioner)
Sofrito:
2 st små gröna paprikor eller 1 st stor
2 st vitlöksklyftor
1 st gul lök
1 st grön chili (utan kärnor)
1 msk rapsolja
2 tsk torkad oregano
1 tsk salt
0,5 tsk spiskummin

500-600 gram majskyckling (2 filéer)
2 paket bacon
salt och peppar
plastfolie
aluminiumfolie

Finhacka grön paprika, vitlök, gul lök och grön chili (utan kärnor) i lika stora bitar. Värm en stekpanna med rapolja och lägg i grönsakerna när den blir varm. Sautera allt på låg värme tills löken och paprikan mjuknar. Krydda med torkad oregano, salt och spiskummin. Häll av sofriton från stekpannan och låt det svalna.

Dela de två kycklingfiléerna på mitten till två jämntjocka halvor per filé, banka sedan ut dem så tunt det går med hjälp av en köttklubba. Fördela baconet i mitten på fyra ark av plastfolie som ska ungefär dubbelt så stor som kycklingen lägg därefter kycklingbitarna ovanpå baconet, krydda därefter salt och peppar på ovansidan av kycklingen. Ta sofriton och bred den över kycklingen i en jämnt lager. Gör sedan med hjälp av plastfolien två rullar av kycklingen, tänk rulltårta, så att det blir till något som liknar en smällkaramell. Ta tag i ändarna och vrid dessa så att kycklingen packas hårt inne i rullen, ta därefter aluminiumfolie och rulla in det hela i. Gör på samma sätt där och vrid ändarna så att det blir till hårt packade rullar.
Koka upp en stor kastrull med vatten och lägg i rullarna i vattnet, låt dessa sedan koka i 20 minuter. Ta upp dem och låt de vila i minst 5 minuter, om man vill förbereda sin kyckling för senare slut tillagning så är fram till hit man kan göra det. När kycklingen fått vila ett tag ta då bort både aluminium- och plastfolien från rullarna. Värm en stekpanna med rapsolja bryn rullarna runtom i ca 5 minuter så att de får en fin färg och blir genomvarma.


Kvällens övriga rätter:


Förrätt: Krabbkakor med avokadosalsa

Dessert: Rom- och kanelinlagd fruktsallad

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

13 mars 2013

Enchiladas med kyckling

Fast det inte är fredag idag så slog jag till och lagade lite texmex, för det är väl bara på fredagar man kan äta den typen av mat. Hur som helst så bestämde jag mig för att bryta mot dessa regler och helt enkelt fixa till en maträtt med mexikanska smaker.

Enchiladas med kyckling 
(4 portioner)
1 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
500 gram kycklinginnerfilé
0,5 tsk spiskummin
1 tsk salt
1 st röd paprika
1 dl ajvar relish (mild)
3 dl krossade tomater
100 gram morot
1 tsk farinsocker
8 droppar tabasco

8 st mediumstora tortillas
1 dl riven ost




Finhacka lök och vitlök, värm en djup stekpanna med rapsolja och bryn försiktigt löken på medelvärme. Höj sedan upp värmen när löken börjar mjukna och tillsätt kyckling skuret i små bitar. Bryn allt och krydda med spiskummin samt salt, tillsätt sedan finhackad paprika och låt den bryna med en stund. Slå över krossade tomater tillsammans med ajvar relish och låt allt koka upp. Skala och finriv morötterna, blanda sedan ner dem i kycklingröran tillsammans med farinsocker och tabasco. Låt såsen koka några minuter, smaka därefter av med ev mer salt och tabasco. När röran är klar ska den vara fast i konsistensen, om den är för lös så blir enchiladorna blöta. 

Lägg en tortilla på bänken och lägg i 1/8 av röran, rulla ihop och lägg den därefter i en smord ungsform. Upprepa sedan med de andra sju tortillas som ingår i receptet. Avsluta sedan med att strö över riven ost över alla färdiga rullar. Sätt in ugnsformen på 225 grader i 10-12 minuter, när osten smält och fått en fin gyllenbrun färg är enchiladorna klara. 



Servera de färdiga enchiladorna med lite grönsaker, salsa och gräddfil eller crème fraiche som tillbehör. 





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Vad händer nu efter alla livsmedelsskandaler?

Efter gårdagens larm om hästkött även i ICA:s produkter har i princip alla större leverantörer både till privatkonsumenter och till restauranger/storhushåll nu dragit in produkter pga förekomst av hästkött. Att det fortsätter att komma rapporter handlar om att alla testar sina produkter efter den första larmrapporten med Findus lasagner (även där handlade det om egna tester). Och jag tror inte att det är den sista som kommer, livsmedelsbranschen verkar vara uppbyggt på så sätt att leverantörernas produkter korsar varandras vägar någon gång i tillverkningsprocessen. Antingen genom att den produceras i samma anläggning eller att man har samma huvudleverantör alternativt underleverantör.
Men om vi ska börja titta på fördelarna med det som hänt så är det ju bra att det äntligen kommer upp till ytan hur råvarorna handlas in till de produkter som i slutändan hamnar på vår tallrik. Att råvarans ursprung ligger långt från butiken med många led innan de slutligen blir en färdig produkt. Att det finns många företag inblandade i upphandlingsprocessen och att det är svårt att säkerställa ursprunget.
Nu är det häst man hittat i många produkter, en råvara som i sig inte är något farligt men då ska den produceras efter vedertagna riktlinjer på samma sätt som nöt- och fläskkött. Samt det viktigaste i det hela, att den deklareras på förpackningen.
Något som jag dock tycker glöms bort i allt snack om hästar hit och hästar dit är vad som finns mer i de färdiga varor som finns att köpa i butiken. Om en köttbulle gjord på köttfärs kan kosta hälften så mycket som köttråvaran i samma butik så måste man ju börja undra vad den innehåller. Hur mycket kött är det egentligen i en billig köttbulle? För det handlar ju inte bara om att råvaran kostar, själva produktionen har ju också en kostnad som ska läggas på produkten. Någonting är ju galet när det är billigare att köpa något färdigtillverkat än vad det kostar att köpa huvudråvaran.

Så nu när debatten har startat om vad maten egentligen innehåller så hoppas jag inte den dör ut lika snabbt den dagen då rapporter om indragna produkter slutar komma. Många svenska köttproducenter efterfrågar en märkning av alla produkter med kött där ursprung tydligt framgår, inte bara var den är producerad. Jag hoppas att alla regelverk ses över så att det blir svårare att "fuska", oavsett om det är procenten själv som bytt ut råvaror eller om det är deras leverantör.

Sen går jag fortfarande och väntar på att våra politiker på allvar ska ta tag i detta, det har varit förvånande tyst om detta. Det är ju ändå stora mängder skattepengar som går till att köpa in livsmedel varje år till de offentliga köken, då ska det väl också finnas krav på att det som handlas in med dessa pengar motsvarar de förväntningar som finns.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken



10 mars 2013

Rödvinsmarinerade biffspett med morots- & gurktsatsiki samt honungsstekt halloumi

Dagens middag har hämtat sin inspiration från det grekiska köket. En ganska enkel rätt som inte kräver så mycket tid för att lagas till, varken när det gäller förberedelser eller tid vid tillagning.

Rödvinsmarinerade biffspett
(4 portioner)
500 gram biff i bit
1 dl rött vin
1 dl olivolja
1 vitlöksklyfta
5 varv på svartpepparkvarnen
1 tsk torkad timjan


8 träspett
1 msk rapsolja
salt

Skär köttet i ganska små tärningar (ca 1x1 cm), lägg därefter dessa i en plastpåse. Blanda samman rött vin, olivolja, pressad vitlök, nymalen svartpeppar och torkad timjan till en marinad. Häll därefter marinaden i påsen med köttet och ställ in det i kylen. Låt det stå minst 4 timmar men gärna över natten. 
Häll därefter av marinaden från köttbitarna och fördela köttet på 8 st spett (om du vill grilla köttet tänk då på att blötlägga träspetten innan så att de inte fattar eld). Salta därefter spetten runtom och låt de vila i rumstemperatur ca 30 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och stek därefter spetten i dem (alternativt grilla dem över grillkol), låt dem gå ca 2 minuter på varje sida. Ta sedan upp dem från stekpannan och låt dem vila någon minut innan servering.

Morots- och gurktsatsiki
(4 portioner)
2 dl matlagningsyoghurt
100 gram morot
150 gram gurka
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk pressad citronjuice
1 tsk olivolja
1 tsk flingsalt
5 varv på svartpepparkvarnen

Finriv morot och grovriv gurka, pressa därefter ut saften ur dessa genom att trycka dem mot botten på en nätsil. Blanda ner dem i matlagningsyoghurten tillsammans med pressad vitlök, citronsaft, olivolja, flingsalt och nymalen svartpeppar. Blanda runt allt och ställ sedan tsatsikin i kylskåpet, låt den gärna stå någon timme innan servering så att smakerna binds samman. Men tsatsikin kan med fördel förberedas dagen innan då den bara bli godare. 

Honungstekt halloumi
(4 portioner)
500 gram halloumiost (2 st)
1 msk rapsolja
1 tsk flytande honung

Dela osten först en gång på mitten så att den halveras, ta sedan varje halva och skär i 5 stavar. Värm en stekpanna med rapsolja i och lägg ner oststavarna. Stek dem runtom tills de blir gyllenbruna på ytan, ringla då över honungen och stek en liten stund till. Servera osten genast då den är varm och mjuk. 

Sallad med lättsaltade plommoncocktailtomater
(4 portioner)
1 påse (70 gram) späd blandad sallad av valfri sort
250 gram (1 ask) plommoncocktailtomater
salt

Skölj salladen och låt den rinna av. Dela tomaterna i halvor och salta lätt på köttsidan. Fördela salladen på 4 tallrikar och toppa med tomathalvorna.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken


8 mars 2013

International school meals day 2013

Today’s blog post will be in English because we have celebrated the first "International school meals day". This post is my way of spreading what we do in our school restaurant to satisfy the children’s need for nutritional food to help them get through the school day. We believe that the school restaurant should be like any other lunch restaurant, serving good food in a nice atmosphere!

In Sweden, school lunches are free for all students in grade school. The school law states that every school meal should be free, nutritional, and that children with cultural, religious or medical needs are entitled to special meals. I work at, and manage a school restaurant where 510 children between the ages of 6 and 12 eat their lunch; we also have about 60 teachers and other staff members that eat our food every day. Teachers are furthermore allowed to eat for free if together with their pupils, the so called pedagogic meal. The purpose is to consider the meal times as a part of the education, teaching children to sit down and eat a proper meal, but also to learn proper conduct and how to interact with other persons in a dining situation.

Today was, as you are all aware of (or maybe you have missed it), celebrating the International school meals day. The idea comes from the UK and the USA where they try to raise awareness of the importance of a proper school meal. For students to be able to take part of, and get the most out of their education they need to eat a healthy and nutritional meal. Sadly, many countries around the world does not offer free school meals to all of their students in grade school. Sweden, Finland and Estonia are the only countries in the world with free school meals for every child. In other countries, meal programs for underprivileged children are in place, but not for every child that attend school. Working with school meals in Sweden, I feel proud of the system that we have created because I believe that there is a clear relationship between good, nutritious school meals and good grades.

Together with my colleagues we want to set a good example of the foods you can prepare and serve to school children. For lunch today we served "Grilled cutlet of pork with béarnaise crème and oven roasted small potatoes", and as always we have a big salad buffet with a variety of different salads. We also served a soup (as we do every day). Today it was a "Caribbean chicken soup with red curry and coconut milk". And for the vegetarians we have a separate meal, but this is also available for anyone who wants to taste it.
I hope we are able to inspire you, and you are most welcome to visit our school restaurant’s Facebook page. Even if you don’t understand the Swedish language, you can hopefully get some ideas from our pictures. So check out "Guldtuppen" on Facebook and see how we do things in Sweden.

If you like this post you can always follow me either on Facebook, "Skolkocken" or through my twitter account with the same name. But remember that most of the things I write is in Swedish.




7 mars 2013

Skolkocken - en av medlemmarna i OM

Sen början på året har jag tillsammans med fyra andra personer, smidet på planer för att bidra till utvecklingen av den offentliga gastronomin. Vi har alla på varsitt håll gjort vårt bästa för att inom den egna verksamheten göra det vi kan för att förbättra standarden på skolmaten. Men samtidigt känt att det finns så mycket mer man kan göra, både genom att hjälpa andra men även genom att påverka politiker och makthavare.
Därför har vi nu bildat OM - Gruppen för offentliga måltider. Syftet med gruppen är att vi dels ska bidra med våra kunskaper och erfarenheter för att lyfta organisationer inom offentliga måltider, men även att genom att bidra i debatten lyfta frågor som vi tycker är viktiga för en fortsätt positiv utveckling inom offentliga måltider.
Vad vårt initiativ kommer att leda till i praktiken, både för gruppen och för de offentliga måltiderna har vi ingen aning om när vi nu lanserar oss. Men att det kommer att leda till något positivt är vi övertygade om.
Så om du som läser det här har ett intresse för offentliga måltider och dess utveckling så tycker jag att du ska kika in på vår hemsida och läsa lite mer om vilka vi är och vad vi vill.



6 mars 2013

Vem arbetar i framtidens skolkök?

När jag var och besökte tävlingen "Årets kock" för några veckor sedan fick jag höra något som känns oroande. Konferenciern intervjuade Eva Östling Ollén, vd för Visita och hon kunde berätta att prognosen för besöksnäringen var god där man räknade med en fördubbling av omsättningen fram till 2020. Detta samtidigt som antalet ansökande till gymnasiernas hotell- och restaurangprogram minskar. I kombination med att årskullarna de nästkommande åren för ungdomar i ålder 18-25 kommer att vara mindre.
Sammantaget kommer det att innebära att antalet lediga jobb i restaurangkök är större än antalet kockar och det är siffror som redan nu märks av. Restaurangernas intresseorganisation Visita har därför gjort en satsning för att locka elever till gymnasieutbildningarna i landet. Det låter ju jättebra men det som oroar mig stort är att om de har svårt att locka personal till de privata restaurangerna hur ska vi då lyckas locka unga kockar till de offentliga köken? Vem ska leda den satsningen, vem ska locka personal till vår bransch och hur ska vi göra för att locka dem?

Jag liksom flera andra namnkunnig skolkockar gör vårt bästa för att framstå som goda exempel på att skolrestauranger är roliga och givande arbetsplatser. Men den lilla insatsen är bara lite av vad som måste till för att locka en ny generation av kockar till de offentliga köken. För som jag tidigare nämnt i andra inlägg så stor dessa kök inför en situation då en stor grupp erfarna medarbetare går i pension de kommande åren.

Nej det är dags för en liknande insats som den Visita nu gjort av de som i slutändan är ansvariga för att de offentliga köken är rätt bemannade, i mina ögon borde det vara SKL (Sveriges kommuner och landsting). Men om någon annan har en bättre lösning så för ni gärna tala om det för mig.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken

5 mars 2013

Krämig champinjonsoppa med örtkrutonger

Gårdagens middag bestod av soppa - denna rätt som man äter alldeles för lite av egentligen. Vad kan vara mer värmande och mer lämpligt efter en hård dags slit än en skål härlig soppa. Och soppar kan ju göras i alla möjliga varianter, det är ett perfekt sätt att ta vara på rester på. Något vi utnyttjar mycket i skolköket som jag ansvarar för. Men receptet jag bjuder på här är inte något som är gjort på rester - däremot på frysta champinjoner, vilket passar alldeles utmärkt till soppa.

Krämig champinjonsoppa
(4 portioner)
1 gul lök
25 gram smör
400 gram frysta skivade champinjoner
10 varv på pepparkvarnen med svartpeppar
0,5 dl vetemjöl
1 dl vitt vin
7 dl vatten
3 msk grönsaks- eller svampfond 
3 dl vispgrädde
1,5-2 tsk salt

Finhacka löken, smält smöret i en kastrull och låt löken sakta brynas tills den får lite färg. Tillsätt de frysta champinjonerna och låt dem fräsa med löken tills all vätska kokat bort. Tillsätt svartpeppar och vetemjöl. Slå sedan över vitt vin följt av vatten samt fond. Koka nu upp soppan och tillsätt sedan vispgrädden. Låt därefter allt koka på medelvärme i 5 minuter, smaka av soppan med salt. Om soppan är för lös i konsistensen blanda då med vetemjöl tillsammans med vatten till en toppredning. Tillsätt under omrörning till önskad konsistens, koka därefter soppan i ytterligare några minuter för att få bort mjölsmaken.

Örtkrutonger
4-5 skivor av gammalt bröd (gärna lite torrt)
0,5 dl rapsolja
0,5 tsk franska örter
1 tsk flingsalt
0,5 krm vitlökspulver

Skär brödet i små tärningar som är jämnstora, behöver vara ca 2 dl för att räcka till en servering. Värm oljan i en stekpanna och tillsätt brödtärningarna. Sänk ner värmen och låt de sakta rostas under omrörning. När de börjar få lite färg på ytan krydda då med örter, salt och vitlök. Låt dem sedan rostas ytterligare en stund tills de blir gyllenbruna och knapriga.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken