24 mars 2013

Ugnsbakad salma lax med dillkryddad vitvinssås och potatispuck med smak av västerbotten

Huvudråvaran i den här rätten är salma lax, detta är lax som anses vara bland den bästa i världen. Det som är speciellt med den är att från att den simmar i havet tills den är paketerad och klar så går det bara 4 timmar. Hanteringen av fisken, både under odling och vid slakt är också hårt reglerat och kontrollerat. Allt för att säkerställa att produkten håller högst kvalitet när den når konsumenten. Men nog om råvaran nu till receptet. Detta är en rätt som kräver lite tid när det gäller förberedelserna, potatisen behöver ligga i kylskåp några timmar när den är förberedd. Så det kan vara praktiskt att förbereda den redan dagen innan.

Potatispuck med smak av västerbotten
(4 portioner)
600 gram mjölig potatis
25 gram smör
1 äggula
1 dl riven västerbottensost
1 msk hackad fryst gräslök
0,5-1 tsk salt
5 varv på svartpepparkvarnen

Skala potatisen och koka den mjuk, häll sedan av vattnet och krossa potatisen med hjälp av en visp eller potatisstomp. Blanda smöret tillsammans med äggulan och rör ihop det. Tillsätt sedan den rivna osten tillsammans med gräslöken och blanda väl. Smaka därefter av allt med salt och peppar. Häll upp moset på ett fat eller liknande och låt det svalna. Lägg därefter det i en bit plastfolie och forma det hela till en "smällkaramell" genom att nypa ihop ändarna och rulla allt med hjälp av dem. Lägg därefter rullen i kylskåp minst 5 timmar. När det är dags för servering, skär då upp rullen i 4 lika stora bitar och lägg dessa på ett ugnsfast fat. Ställ in fatet i ugnen på 125 grader och låt dem stå tills puckarna är genomvarma, kontrollera gärna med hjälp av en termometer. Kärntempen bör vara 75 grader när de är klara, räkna med att de behöver stå inne 30-40 minuter för att bli klar.

Ugnsbakad salma lax
(4 portioner)
600 gram salma lax
salt och peppar
smör

Dela fisken i 4 portionsbitar, krydda dessa med salt och peppar efter eget tycke och smak. Låt sedan fisken vila i rumstemperatur 15-20 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna med smör i och bryn fisken snabbt på båda sidor så att den får en fin yta. Lägg sedan laxbitarna i en ugnsfast form, sätt en stektermometer i den tjockaste delen av en av bitarna. Ställ in termometern på 55 graders kärntemperatur och sätt in fisken i en ugn på 125 grader. Räkna med en tillagningstid på ca 20 minuter lite beroende på fiskens tjocklek.

Dillkryddad vitvinssås
(4 portioner)
0,5 st gul lök
1 msk smör
1 krm dillfrö
5 st hela svartpepparkorn
1 st lagerblad
2 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
3 dl vispgrädde
maizenamjöl och vatten till redning
0,5-1 tsk salt 

Finhacka den gula löken, värm en kastrull med smör och tillsätt löken tillsammans med kryddorna som ska krossas lätt i en mortel. Fräs allt på medelvärme tills löken mjuknar. Slå på det vita vinet tillsammans med grönsaksfonden och låt det koka upp, tillsätt därefter vispgrädden. Låt nu allt koka på låg värme i 10 minuter, sila därefter av såsen. Slå tillbaks den silade såsen i kastrullen och blanda en redning på maizenamjöl och vatten som tillsätts under kokning till önskad konsistens. Låt därefter såsen koka några minuter till för att mjölsmaken ska försvinna, smaka därefter av såsen med salt.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  


 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

1 kommentar: