24 mars 2013

Smörstekta pilgrimsmusslor med fänkålssås och basilikaslungad fettucini

Här kommer en ganska enkel rätt att tillaga som bygger på lite exklusiva råvaror - helt enkelt vad vi hemma hos oss kallar för fredagslyx.

Smörstekta pilgrimsmusslor
(2 portioner)
600 gram pilgrimsmusslor (ca 4-5/portin)
salt
smör till stekning

Ta fram pilgrimsmusslorna ur kylskåp, torka av dem med hushållspapper och salta dem på båda sidor efter egen smak. Låt dem sen ligga i rumstemperatur 15-20 minuter innan tillagning. Hetta upp en stekpanna, lägg i en klick smör och stek pilgrimsmusslorna ca 2 minuter på varje sida så att de får en gyllenbrun yta. Om de steks för länge blir de sega i konsistensen, pilgrimsmusslor ska ha en kärna i mitten och inte vara helt genomstekta. Lyft ur dem ur stekpannan och servera genast.

Fänkålssås
(4 portioner)
0,5 st gul lök
1 st vitlöksklyfta
100 gram fänkål
1 msk smör
2 dl vitt vin
1 msk grönsaksfond
3 dl vispgrädde
ca 0,5 tsk salt
5-6 varv på svartpepparkvarnen
ev redning på maizenamjöl och vatten

Finhacka gul lök, vitlök och fänkål. Värm en kastrull med smör och tillsätt de hackade grönsakerna. Fräs dem på medelvärme tills löken mjuknar. Slå på det vita vinet tillsammans med grönsaksfonden och låt det koka upp, tillsätt därefter vispgrädden. Låt nu allt koka på låg värme i 10 minuter, mixa därefter såsen med mixerstav och sila av den. Slå tillbaks den silade såsen i kastrullen och smaka av med salt samt peppar. Om såsen är för lös, blanda en redning på maizenamjöl och vatten som tillsätt under kokning. Låt därefter såsen koka några minuter till för att mjölsmaken ska försvinna.

Basilikaslungad fettucini
(4 portioner)
500 gram färsk fettucini 
1 kruka basilika
0,5 dl rapsolja
1 dl riven västerbottensost
1 krm salt
6 varv på svartpepparkvarnen

Mixa samman basilikabladen med rapsoljan, tillsätt sedan västerbottensosten och mixa ytterligare. Smaka av med salt och svartpeppar. Koka pastan enligt tidsanvisningarna på förpackningen i välsaltat vatten, när pastan är al dente häll då av vätskan med hjälp av durkslag. Lägg tillbaks pastan i kastrullen och blanda ner basilikaröran i pastan, rör om ordentligt så att det blandas väl.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar