22 februari 2013

Örtkryddad lammrostbiff med timjankryddad rödvinssås, ratatouille, vitlökscrème och tomat- och persiljebulgur

Förra helgen åt jag tillsammans med min fru på libanesisk restaurang och när jag planerade dagens middag så satt de smakerna kvar som en inspiration. Lammrostbiff fick utgöra huvudråvaran som sedan kompletterades med tre olika såser. Som tillbehör fick det bli en bulgur som blandades med tomat och persilja.

Ratatouille
(4-6 portioner)
1 st vitlöksklyfta
0,5 röd chilipeppar
1 gul lök
100 gram morot (2 st medelstora)
0,5 zucchini
1 röd snackspaprika
1 msk rapsolja
1 msk tomatpuré
4 tomater
1 tsk salt
1 msk flytande honung
Finhacka vitlök och chili. Halvera löken och skär den sedan i skivor. Grovstrimla morötterna och skär zucchini samt paprikan i lika stora bitar. Hetta upp en gryta med rapsolja i, lägg ner vitlök tillsammans med chili och gul lök. Rör sedan ner morötterna och låt dem brynas med i några minuter tills alla grönsaker fått lite färg. Tillsätt därefter zucchini och paprikan samt tomatpurén tillsammans med tomaterna som ska vara finhackade. Krydda röran med salt samt lite flytande honung. Låt nu alltsammans puttra på låg värme på spisen i ca 15-20 minuter tills morötterna börjar mjukna men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Avsluta med att smaka av med salt. 
Timjankryddad rödvinssås
(4 portioner)
10 gram smör
1 st vitlöksklyfta
1 st schalottenlök
5 st svartpepparkorn, krossade
1 st lagerblad
2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
1 tsk strösocker
1 tsk torkad timjan
4-5 droppar tabasco
colloritsoja (färgsättning)
maizenamjöl + vatten till redning
salt

Värm en kastrull med smör och lägg i finhackad vitlök samt schalottenlök. Tillsätt även kryddorna och låt allt saka brynas tills löken börjar få färg. Slå över rödvin och låt det koka upp, tillsätt sedan vatten, kalvfond och strösocker. Låt nu såsen koka upp och reducera sedan ner vätskan till hälften. Sila av såsen och häll tillbaks den i kastrullen, krydda med timjan samt tabasco. Koka upp den igen och red av den med maizenaredning till en simmig konsistens. Tillsätt colloritsoja för att få en bra färg på såsen och avsluta med att smaka av med salt.
Vitlökscrème
(4 portioner)
2 st äggvitor
2 st vitlöksklyfta
saften från 1 citron
2-4 dl rapsolja
1 tsk salt


Vispa samman alla ingredienser med elvisp till ett hårt skum. Tillsätt sedan rapsoljan lite åt gången under vispning. När den börjar bli fast och luftig i formen så är crèmen klar, mängden olja kan därför variera från gång till gång.

Tomat- och persiljebulgur
(4 portioner)
4 dl avsvalnad kokt bulgur 
(kokt enligt anvisningarna på förpackningen med gurkmeja i vattnet)

50 gram bladpersilja
2 st vitlöksklyftor
2 st tomater
saften från 1 citron
1 msk rapsolja
1 tsk flingsalt

Finhacka vitlöksklyftorna tillsammans med bladpersiljan. Hacka sedan tomaterna i små tärningar och blanda samman allt. Rör ner vitlök, tomat och persilja i bulguren tillsammans med citronsaft, rapsolja och flingsalt. 

 Örtkryddad lammrostbiff
(4 portioner)
4 st lammrostbiff (ca 700-800 gram)
salt och peppar
1 tsk torkad timjan
1 tsk torkad salvia
1 msk rapsolja till stekning

Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min innan tillagning. Krydda det med salt och peppar samt torkad timjan och salvia som gnids in i köttet. Värm på en stekpanna med rapsolja och bryn köttet runtom. Lägg över det i en ugnsfast form och stoppa en stektermometer i mitten på den största biten. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader och låt det stå tills termometern visar en kärntemperatur på 62 grader (tar ca 25 min men låt termometern styra). Plocka ut köttet ur ugnen och låt det sedan vila 5 minuter innan det trancheras och serveras.

 



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar