11 februari 2013

Broccolisoppa och pannkakor

Idag blev det vegetariskt till middag. En härlig enkel broccolisoppa med smak av vitt vin och vitlök. Till den vanliga hederliga pannkakor, receptet på dem kommer från frun i huset som är familjens mästare på pannkakor. Till min hjälp med matlagningen hade jag familjens minsta medlem så dagens middag blev en insats av i stort sett hela familjen.

Broccolisoppa
(4 portioner)
2 huvuden broccoli
1 st vitlöksklyfta
2 st salladslökar
25 gram smör
6 dl vatten
2 dl vitt vin
2 msk grönsaksfond
2,5 dl matlagningsgrädde
0,5-1 tsk salt
några droppar tabasco

Börja med att skära bort buketterna från stammen från broccolin. Skär sedan bort den grova bottendelen på stammen och hacka resten av stammen fint, finhacka även en vitlöksklyfta. Strimla den grova biten på salladslökarna. Värm en stor kastrull med smör och sautera vitlök, salladslök samt den finhackade broccolistammen. När det börjar få färg slå då över vitt vin tillsammans med vatten och grönsaksfond. Låt nu allt koka upp och koka tills broccolibitarna börjar mjukna. Tillsätt då broccolibuketter skuret i mindre bitar tillsammans den gröna delen av salladslöken som ska vara finstrimlad. Tillsätt därefter matlagningsgrädden och låt nu allt koka på låg värme tills broccolin mjuknat helt. Häll soppan i en mixer (eller använd mixerstav) och mixa allt till en slät soppa. Smaka av med salt och tabasco. Soppan kan spädas med mer vatten om den känns tjock.

Pannkakor
(ca 12 st)

3 ägg
9 dl mjölk
4,5 dl vetemjöl
1 tsk salt
0,5 tsk vaniljsocker
smör till stekning

Vispa samman äggen med hälften av mjölken. Blanda vetemjöl, salt och vaniljsocker. Vispa ner mjölblandningen i mjölksmeten och vispa tills alla klumpar löser sig. Tillsätt sedan resten av mjölken och vispa ytterligare en stund. Låt sedan smeten stå ca 15 minuter och svälla innan stekning. 
Det som är bra att tänka på när man steker pannkaka är att man inte ska ha för mycket smet i pannan och att värmen inte ska vara för hög då de lätt bli brända på ytan innan de är genomgräddade.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar