26 februari 2013

Torskgratäng med smak av tomat, basilika och citron

Här kommer en fiskgratäng med lite touch av Italien. Jag gör en krämig tomatsås som sedan smaksätts med färsk basilika och nypressad citronsaft. Till den serverade jag idag en pressad potatis samt lite vitlöksmarinerade svarta bönor.

Torskgratäng med smak av tomat, basilika och citron
 (4 portioner)
0,5 st röd lök
1 st vitlöksklyfta
0,25 röd chili (utan kärnor)
1 klick smör
1 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
maizenamjöl + vatten till redning

8 st plommoncocktailtomater
1 dl färsk basilika
saft från 0,5 citron
ca 1 tsk salt

10 gram smör
600 gram torskfiléer
1 krm salt
1 dl riven ost

Finhacka rödlök, vitlök och chili. Smält en klick smör i en kastrull och låt löken samt chilin brynas försiktigt. När detta börjar få färg tillsätt då tomatpurén och låt den bryna med någon minut. Slå på vatten tillsammans med kycklingfond och låt det koka upp.  Låt det koka några minuter och tillsätt därefter vispgrädde, låt det sedan koka på låg värme i 5 minuter. Gör en redning på maizenamjöl och vatten, red av såsen tills den får en krämig konsistens. Skär tomaterna i breda skivor och hacka basilikan. Blanda ner det tillsammans med citronsaften i såsen och smaka av med salt.
Ta en ugnsfast form och smörj den med smöret, lägg sedan i torskfiléerna. Krydda dem med salt, slå såsen över fisken och avsluta med att toppa allt med riven ost. Sätt in formen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt och servera den sedan med ex potatismos eller pressad potatis.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
 

2 kommentarer:

  1. Om jag minns rätt så lagade jag den på färsk fisk så om du använder dig av fryst torsk bör den vara helt tinad innan den tillagas.

    SvaraRadera