21 februari 2013

Hängmörad biff med rödvinssås med touch av svartvinbär, dragonsmör och rotsakspuré


Vi har en butik som ligger i Upplands Väsby som heter Svartrökarna, en liten charkbutik som ligger något ocentralt men är värt en omväg. Den här gången fick jag med mig några härliga skivor hängmörad utskuren biff hem, ett riktigt mört kött med rejäl fettkappa och fin marmorering.



Utskuren biff
(4 portioner)
1 kg (4 skivor med kappa)
flingsalt
svartpeppar
rapsolja till stekning

Låt köttet ligga ute i rumstemperatur minst 30 minuter innan stekning, krydda med salt och peppar på båda sidor av köttet och gnid in dem. Hetta upp en stekpanna och tillsätt oljan. Bryn köttet 2 bitar i taget så att de får en fin yta på båda sidor (ca 1 minut/sida). Lägg köttet på ett ugnsfast fat och sätt i köttet i ugnen på 125 grader. Stoppa en stektermometer i den tjockaste delen på en av köttbitarna och låt köttet gå tills det når 62 grader (medium), räkna med att det tar ca 10 minuter. Ta ut köttet ur ugnen och låt det vila några minuter innan det läggs upp på tallrikarna.


Dragonsmör
(4 portioner)
40 gram smör
1 msk torkad dragon
1 tsk flingsalt

Låt smöret stå några minuter i rumstemperatur så att det mjuknar. Smula dragonen över smöret och tillsätt flingsaltet. Arbeta ihop allt med hjälp av en gaffel. Ta sedan två matskedar och forma smöret till fyra lika stora "ägg". Ställ in smöret i kylskåpet fram till servering.

Rödvinssås med touch av svartvinbär
(4 portioner)
10 gram smör
1 st vitlöksklyfta
1 st schalottenlök
5 st svartpepparkorn, krossade
1 st lagerblad
2 dl rött vin
2 dl vatten
2 msk kalvfond
2 msk svartvinbärsgelé
colloritsoja (färgsättning)
maizenamjöl + vatten till redning
salt

Värm en kastrull med smör och lägg i finhackad vitlök samt schalottenlök. Tillsätt även kryddorna och låt allt saka brynas tills löken börjar få färg. Slå över rödvin och låt det koka upp, tillsätt sedan vatten, kalvfond och svartvinbärsgelé. Låt nu såsen koka upp och reducera sedan ner vätskan till hälften. Sila av såsen och häll tillbaks den i kastrullen. Koka upp den igen och red av den med maizenaredning till en simmig konsistens. Tillsätt colloritsoja för att få en bra färg på såsen och avsluta med att smaka av med salt.

Rotsakspuré
(4 portioner)
500 gram jordärtskocka
200 gram palsternacka
500 gram potatis, mjölig
25 gram smör
1-1,5 tsk salt
vitpeppar
1 skvätt mjölk

Skala rotsakerna och dela palsternackan i bitar lika stora som potatisen. Koka därefter dem mjuka i vatten, häll av vattnet från dem i ett durkslag och pressa rotsakerna i en potatispress. Blanda ner smöret tillsammans med kryddorna. Om purén är tjock tillsätt då mjölk tills den får en bra konsistens. Sätt kastrullen på spisen och värm purén försiktigt på låg värme.





 Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar