28 februari 2013

Grillade citron- och vitlöksmarinerade kycklingspett


Nu är jag less på vintern och tänkte hjälpa våren på traven, så denna sista dag i februari rullade jag fram grillen och startade upp "Grillsäsong 2013". Det var lite småkyligt till att börja med men sen blev det fart på grillen och värmen höjdes. Det var lite kul att se blickarna från förbipasserande grannar när jag stod där i grillröken, även om jag tycker att de borde ha vänt sig vid det här laget.

Grillade citron- och vitlöksmarinerade kycklingspett
(4 portioner)

900 gram kycklinginnerfilé
Marinad:
saften från 1 citron
1 dl rapsolja
5 droppar tabasco
2 st vitlöksklyftor
1 tsk torkad timjan
1 krm gurkmeja

salt och limepeppar (eller annan peppar)

Blanda samman citronsaft, rapsolja och tabasco. Pressa ner vitlöken, avsluta med att tillsätta timjan och gurkmeja. Lägg kycklingen i en plastpåse och slå över marinaden. Ställ sedan in kycklingen i kylskåpet i minst 5 timmar. Mest praktiskt är det att göra i ordningen den redan kvällen innan så att den får stå och gotta till sig.

När kycklingen är färdigmarinerad trä då upp den på 8 spett, om du använder träspett tänk då på att blötlägga dem först så att de inte blir brända på grillen. Krydda kycklingspetten runtom med salt och peppar. Lägg dem sedan över en varm grillglöd och låt dem grillas ca 4-5 minuter på varje sida så att kycklingen blir genomgrillad, kontrollera gärna med ett snitt när du tror att den är klar.

Jag serverade dagens kyckling med min curryratatouille samt lite ugnsfärdig pommes frites från frysdisken.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken



Var går gränsen?

För några dagar sedan gjorde jag ett blogginlägg där jag lade en stor del av skulden för de livsmedelsskandaler som nu dyker upp på oss konsumenter. Det är i mångt och mycket vårt eget fel att produkter av låg kvalitet med dåligt innehåll från tveksamma råvaruförhållanden kan sälja i livsmedelsbutikerna. Men samtidigt var detta ingen ursäkt för producenterna att inte ta ansvar för vad de använder för råvaror när de skapar produkterna till livsmedelshandeln.

Men efter det har inte stormen bedarrat utan snarare eskalerat. Flera kedjor och grossister har plockat tillbaka produkter som producerats åt dem eftersom det finns risk för förekomst av hästkött. Det återtagande som jag tycker är mest talande för hur marknaden fungerar är de färsprodukter som tillverkats på licens åt Kungsörnen av Dafgård. Samma Kungsörnen som ingår i Lantmännen Ceralia som i sin tur ägs av de svenska bönderna. Samma fabrik som tillverkar deras färsprodukter är även den som tillverkat IKEA:s misstänkta köttbullar. En fabrik som ligger i Tjeckien och inte gör sina produkter på svenskt kött. Vad tycker de svenska bönderna om att ett företag som de äger får sina produkter tillverkade i ett land med en annan syn på djurhushållning?
Kungsörnens produkter riskerar dock inte att drabba någon vanlig konsument utan det handlar om produkter tillverkade och förpackade för storhushåll. Eller är det kanske tvärt om att det riskerar att drabba än fler eftersom det just är en storhushållsprodukt, en produkt som man själv som gäst inte kan välja var den kommer ifrån och hur den tillverkats.
Men gör färsrätterna själva då från grunden så slipper ni vara oroliga för vad de innehåller eller inte innehåller. Jo om det vore så enkelt men då kommer nästa larmrapport som den här gången handlar om köttfärs. 143 skolor runt om i landet som handlar av Menigo har fått salmonellasmittad blandfärs. Larmet kommer från företaget själv och baseras på deras egen provtagning. Men det som skrämmer mig mest i det hela är att de på Menigo på frågan var köttet kommer ifrån inte kan ge ett rakt svar. – Jag vet inte om det var svenskt, vi köper från hela världen och Sverige, säger Mie Fendert marknadschef på Menigo. Men om det inte själva på Menigo vet var råvaran kommer ifrån hur ska vi som storkökskonsumenter veta det?
Risken för att smittas av salmonella är relativt liten dock, om maten tillagas på rätt sätt och upphettas över 70 grader vid tillagning så föreligger liten eller ingen risk att smittas. Något som jag tror och hoppas att alla som arbetar inom skolrestauranger kan som ett rinnande vatten.  Men bara att risken finns där om det handhas på fel sätt är tillräckligt.








Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

26 februari 2013

Torskgratäng med smak av tomat, basilika och citron

Här kommer en fiskgratäng med lite touch av Italien. Jag gör en krämig tomatsås som sedan smaksätts med färsk basilika och nypressad citronsaft. Till den serverade jag idag en pressad potatis samt lite vitlöksmarinerade svarta bönor.

Torskgratäng med smak av tomat, basilika och citron
 (4 portioner)
0,5 st röd lök
1 st vitlöksklyfta
0,25 röd chili (utan kärnor)
1 klick smör
1 msk tomatpuré
1,5 dl vatten
1,5 msk kycklingfond
2 dl vispgrädde
maizenamjöl + vatten till redning

8 st plommoncocktailtomater
1 dl färsk basilika
saft från 0,5 citron
ca 1 tsk salt

10 gram smör
600 gram torskfiléer
1 krm salt
1 dl riven ost

Finhacka rödlök, vitlök och chili. Smält en klick smör i en kastrull och låt löken samt chilin brynas försiktigt. När detta börjar få färg tillsätt då tomatpurén och låt den bryna med någon minut. Slå på vatten tillsammans med kycklingfond och låt det koka upp.  Låt det koka några minuter och tillsätt därefter vispgrädde, låt det sedan koka på låg värme i 5 minuter. Gör en redning på maizenamjöl och vatten, red av såsen tills den får en krämig konsistens. Skär tomaterna i breda skivor och hacka basilikan. Blanda ner det tillsammans med citronsaften i såsen och smaka av med salt.
Ta en ugnsfast form och smörj den med smöret, lägg sedan i torskfiléerna. Krydda dem med salt, slå såsen över fisken och avsluta med att toppa allt med riven ost. Sätt in formen i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter. Kontrollera att fisken är genomkokt och servera den sedan med ex potatismos eller pressad potatis.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
 

25 februari 2013

Köttbullar i stora mängder



Köttbullar är väl bland det svenskaste vi har och kan göras på många sätt, nästan alla har väl ett släktrecept på dessa. Jag tycker det är skönt att göra en stor laddning när jag ändå håller på och sedan frysa in för att kunna ta fram när det behövs. Så här kommer en grundrecept på två kg köttfärs, 75% nötkött och 25% fläskfärs då jag tycker de blir saftigare och godare köttbullar med fläskfärs i. Receptet är ganska grundläggande och ger en "neutral" smak på köttbullarna, därefter kan man sedan smaksätta färsen efter eget tycke och smak.
Sedan rullar jag lite större köttbullar (ca 30 g styck) och steker dem i ugnen, när det sedan är dags att äta dem så steker man på dem i stekpannan vilket ger dem en fin yta.

Köttbullar
(1 sats = ca 70 köttbullar a 30 gram)

1500 gram nötfärs
500 gram fläskfärs
2 dl havregryn
3 dl mjölk
3 msk lökfond
3 st ägg
3 msk salt
1 tsk mald vitpeppar

Enklast är det att blanda köttfärssmeten i någon form av matberedare som har kapacitet för 2 kg. Börja med att lägga i nötfärs tillsammans med fläskfärs och kör maskinen så att färserna blandas. Vispa under tiden samman havregryn tillsammans med mjölk och låt det svälla några minuter. När det tjocknat tillsätt det då till färsen tillsammans med lökfond, ägg, salt och vitpeppar. Låt nu allt blandas under omrörning till en jämn smet. 
Ta en bit färs och forma den till en tunn biff, värm en stekpanna och gör ett stekprov på biffen. Detta för att kontrollera att konsistens och smak är bra. Om smeten är för lös, tillsätt några extra ägg om den är för hård gör då lite mer havregrynsblandning och tillsätt. Smaka av med mer kryddor om det behövs.

Nu är det dags att rulla köttbullar. Ta tre ugnsplåtar och lägg bakplåtspapper på dem. Häll upp lite ljummet vatten i en skål och doppa händerna i dem. Börja sedan forma köttbullar i den form du tycker är bra. Jag tycker själv att de på 30 gram är lämpliga, man behöver då 4-5 köttbullar för att blir mätt och de blir inte för stora. Men inte heller så små att det tar för lång tid att rulla dem. Rada upp köttbullarna på plåtarna med papper, lägg dem inte för tätt utan max 30 köttbullar/plåt. När alla köttbullar är rullade sätt då in dem i ugnen på 150 grader i ca 12 minuter. Om du har varmluftsugn så ryms alla plåtar på en gång annars får du ta en plåt i taget.

När köttbullarna är klara ta ut dem ur ugnen och låt dem svalna. Förpacka dem därefter i påsar, antingen portionsvis eller så att det räcker till en hel middag. Märk påsarna med datum och stoppa in dem i frysen så har du säkrat några middagar framöver.


Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken

Råvaruskandalerna är vårt eget fel

Det känns som man varje dag får höra om en ny skandal som handlar om de råvaror och färdiga produkter som finns i livsmedelshandeln. Om det så är hästkött i lasagne, ommärkta ägg, oxfiléfärgad fläskfilé eller något annat. Men att helt plötsligt bara skylla allt detta på livsmedelsindustrin är att ta den enkla vägen ut. Det är faktiskt vi som konsumenter som sett till att vi hamnat där.
Jag vet att jag någonstans sett ett reklamblad med matpriser från 70-talet och om det skulle lika gärna kunde varit taget från brevlådan idag. Priserna är desamma och det är på något sätt skrämmande. Alla andra kostnader i samhället har ökat medan livsmedelspriserna sjunkit. 1964 lades 24% av våra inkomster på livsmedel medan det idag är 12%, om man sedan tar med i beräkningarna att var 3:e kasse mat som bärs hem kastas så är det ganska intressanta siffror.
Det är nog ganska många som stått i livsmedelsbutiken och letat efter den köttbit som kostar minst, inte brytt sig om vilken kvalitet den håller och hur den producerats. Och än färre är det nog som tänkt den tanken om de färdiga produkter som finns i mataffären. Vår ständiga jakt efter fynd och låga priser har drivit på en utveckling där priserna pressas och någonstans måste detta kompenseras. Om man inte kan ta betalt för dyra råvaror så måste man använda sig av billiga råvaror.
Om det nu kostar en viss summa att producera ex svenskt kött av god kvalitet vad måste då de länder som kan göra det till mycket lägre kostnader dra in på för att kunna sälja sitt kött billigare?

Nej det är dags att vi börjar tänka till lite innan vi handlar vår mat. Det finns en anledning till att en bit kött är billigare än den andra och det är inte för att det går att producera den till en lägre kostnad under samma förutsättningar i ett annat land. Börja köp bra råvaror och ta hand om dem på rätt sätt istället. Använd det som köps hem fullt ut istället för att en hel del av de vi bär hem från mataffären hamnar på sopberget.

Nu påstår jag dock inte att det är okej att stoppa ner något annat i den mat vi köper än vad som står på förpackningen. Att producenterna ljuger om vad som ingår i det vi stoppar i munnen är allt annat än okej men det är en effekt av den syn vi har på livsmedel. Att det är något som ska kosta så litet som möjligt, förutom när vi ska lyxa till det. Men även där kan snålheten slå till, det var tack vare det låga priset som färgad fläskfilé kunde säljas som oxfilé till inte ont anande konsumenter. De som köpte den var inte den typ av konsumenter som letade efter kvalitet när de handlade utan lät det låga priset styra. Om något är för billigt för att vara sant så är det ofta det - detta gäller även när det kommer till livsmedel.

Jag hanterar dagligen stora mängder livsmedel som ska omvandlas till måltider åt skolelever - livsmedel som helst ska kosta så litet som möjligt och samtidigt ge så mycket näring så möjligt. En ekvation som kan var svår att få till. Men där handlar lösningen om grönsaker, när vi skapar grytor och gratänger försöker vi kombinera dessa råvaror tillsammans med proteiner i form av ex kyckling eller nötkött i en balanserad mängd. Detta gör att vi kan köpa produkter av god kvalitet där vi är säkra på ursprunget och samtidigt ge en fullvärdig måltid till våra gäster.

Så nästa gång du står i mataffären, tänk inte bara på priset hos huvudråvaran du köper utan över hela måltidens pris.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken
 

24 februari 2013

Sjuden ryggfilé av skreitorsk med baconkrisp, brynt smör och dillkokta potatishalvor

Ibland behöver mat inte vara komplicerat. Med några enkla råvaror kan man skapa en fantastisk måltid om man bara behandlar dem på rätt sätt. Eftersom det fortfarande är säsong för skrei så gäller det att passa på så till middag idag blev den huvudingrediens. Jag lagade till den på enklast möjliga vis genom att sjuda den i välsaltat vatten, och sedan servera den med krispigt bacon, brynt smör och kokt potatis. Den här middagen är så pass enkel att laga till att detta snarare är en arbetsbeskrivning än ett recept.

Sjuden ryggfilé av skreitorsk
(4 portioner)
800 gram ryggfilé av skreitorsk
vatten
salt

Koka upp vatten i en vid kastrull så att fisken täcks när den läggs ner och tillsätt salt. Salthalten ska vara 5% så till 1 liter vatten krävs 0,5 dl salt, detta för att fisken ska få en bra sälta vid tillagning. Skär till fyra lika stora bitar av fisken och sätt en stektermometer i den tjockaste delen på den störst biten. Lägg i fisken i det kokande vattnet och sänk ner temperaturen till hälften. Låt sedan fisken sjuda tills innertemperaturen visar 55 grader. Ta ur fisken ur vattnet och lägg den på en bit papper så att den får rinna av innan servering. Var försiktigt så att inte fisken delar sig när den hanteras.

Baconkrisp
(4 portioner)
140 gram bacon (1 paktet)
1 tsk rapolja

Skär baconet i korta tunna strimlor. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i baconet. Sänk ner värmen något och låt baconet saktas brynas tills det blir krispigt men inte bränt. Lyft ur baconstrimlorna ur stekpannan och lägg dem på en bit pappar så att fettet får rinna av.

Dillkokta potatishalvor
(4 portioner)
16 st jämnstora fasta potatisar (ca 600 gran)
1 tsk salt
1 msk fryst hackad dill

Skala potatisarna och dela dem i halvor. Lägg dem i en kastrull med vatten tillsammans med salt och dill. Koka upp vattnet och låt det sedan koka på medelvärme tills potatisarna är genomkokta. Häll av vattnet från potatisarna och låt dem ånga av lite innan de serveras.

Brynt smör
(4 portioner)
40 gram smör

Låt smöret smälta på låg värme i en kastrull och höj sedan försiktigt upp värmen tills smöret får en gyllenbrun färg. Låt sedan smöret vila något innan det serveras så att det brynta smöret skiras.






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet @Skolkocken