4 november 2012

En dag i pastaland

I torsdags var jag i Järna tillsammans med många av mina kökskollegor från de offentliga köken i Danderyds kommun. Målet för besöket var Lantmännens fabrik på orten som producerar havregryn, frukostflingor samt pasta. Det var främst för att se hur pastan skapas som vi gjorde resan, en resa som helt företogs med hjälp av kollektivtrafiken. En av nackdelarna med att inte ha en kostchef i kommunen, vi får helt enkelt ordna ersättning för sådana här resor helt själva och då blir det lättast för de flesta att använda sitt eget SL-kort. Men nog om det, efter att ha färdats med både pendeltåg och buss var vi slutligen i Järna, där mötte vår säljare Margareta Tedenbäck upp oss och en rask promenad senare var vi framme vid fabriken. Efter lite kaffe och smörgås så fick vi en stunds information från fabrikschefen. Den handlade både om Lantmännen Ceralia i stort och fabriken i synnerhet, en mängd fakta som jag inte tänker tråka ut med er här. Men för er som inte vet det ägs företaget av Sveriges bönder och det är bland annat deras produktion som förädlas i fabriken. 



 Efter denna information blev det så dags för oss att få en rundvandring i fabriken. Vi delades upp i 3 grupper och min grupp inledde i havrekvarnen som kan sägas var fabrikens hjärta. Mycket av de som tillverkas där baseras på den havre som kvarnen hanterar, speciellt när det handlar om de olika typer av frukostflingor som tillverkas. En speciellt produkt som ingår i produktionen är START, denna frukostflinga är dock hemlig när det gäller tillverkningsprocessen så där fick vi inte möjlighet att kika in. Men i övriga fick vi se hela kvarnen, samt en del av både tillverkningen och packningen av olika frukostflingor. Vi fick t.ex. chansen att smaka på helt nytillverkade havre-flakes. Det som var ganska tydligt är att hela denna fabrik är en ett enda stort maskineri som precis som all annan processindustri styrs med hjälp av datorer numera. Men det är ganska fascinerande att se hur denna fabrik är uppbyggd och hur alla processer hänger samman för att i slutändan skapa en produkt för konsumenten.


När vi var klara på frukostsidan så gick vi över till den del där pasta tillverkas. Kungsörnen är störst i norden på alla slags pasta förutom spaghetti där Barilla är den största tillverkaren. Men det är ganska intressant att tänka att alla den pasta som vi använder i vårt skolkök faktiskt är närproducerad. Precis som när det gäller flingorna så är pastatillverkningen en processindustri där det mest av tillverkningen sker i slutna system. Det enda vi kunde se av själva pastan var när det just hade blivit tillskuren och var på väg in i torkningsprocessen. Och det är torkningen som är det komplicerade när det gäller tillverkningen av "torr" pasta. I övriga bestod pastaavdelningen av en komplicerad packningsprocess.

Som jag tidigare nämnde så märks det att det är en fabrik, mycket av tillverkningen sker i slutna system och på detta sätt var studiebesöket lite tråkigt. Men samtidigt var det intressant att se hur de produkter som vi använder i vår restaurang tillverkas för att få förståelse för den komplexa process som ligger bakom varje bit pasta. Något som gör att man vill behandla den med än mer respekt samt se till att inget går till spillo.

Något som inte handlade om tillverkningen i första hand men ändå var mycket imponerande var deras tänk om hur man kan vara självförsörjande när det gäller industri. För några år sedan insåg man att de skal som finns på havren och som rensas bort i tillverkningen av havregryn kunde användas för att skapa energi. Man har installerat två förbränningspannor som tillsammans hjälps åt att förse fabriken med en stor del av den värme och vattenånga man behöver i tillverkningen. Den värme som man själv inte kan ta till vara köps av ett lokalt bolag och distribueras ut till boende i närheten. Att man inte bara tar ansvar för det som tillverkas utan även hur man påverkar omgivningen visar att man på Lantmännen Ceralia tar sitt ansvar.

Efter avslutade rundvandringar och en lunch i deras personalrestaurang blev det sedan dags för oss att återvända till våra hemtrakter. För mig och mina kollegor på Vasaskolan så passade vi på att ägna oss åt lite fler personalvårdande aktiviteter genom att avsluta dagen med lite bowling och god mat.







Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar