3 november 2012

Örtkryddade färsjärpar med rostad vitlökssås och parmesanrösti




Här kommer en middagsrätt med lite smaker hämtade från medelhavsköket och sedan inmixat med en klassisk potatisrätt från alpländerna.

Örtkryddade färsjärpar
(4 portioner)

500 gram nötfärs
½ dl havregryn
½ dl vatten
2 äggulor
1 msk salt
1 krm nymalen svartpeppar
½ rödlök
1 msk basilika (fryst hackad)
1 msk gräslök (fryst hackad)
1 msk persilja (fryst hackad)
olja till stekning


Börja med att blanda samman havregryn tillsammans med vatten och låt det svälla. Rör sedan samman blandningen med köttfärs, äggulor, salt och svartpeppar. Finhacka rödlöken och blanda sedan ner den tillsammans med örtkryddor. Forma färsen till till 8 st jämnstora järpar, ett enkelt knep för att få dem jämna är att använda en större sked och forma dem mot handen med hjälp av den.
Hetta upp en stekpanna med olja i och bryn järparna runtom, lägg dem sedan i en ugnsfast form. Sätt in formen på 150 grader i ca 15 minuter så att järparna blir genomstekta.

Rostad vitlökssås
(4 portioner)
1 msk smör
2 vitlöksklyftor
2 dl vatten
3 dl vispgrädde
ca 1 tsk salt
maizenamjöl till redning

Smält smöret på låg värme i en kastrull, skiva vitlöksklyftorna och lägg ner dem i smöret. Höj upp värmen till medeltemperatur och låt sedan vitlöken sakta rostas i smöret. När allt börjar får en nötbrun färg slå då på vattnet och låt allt koka upp på hög värme. Tillsätt sedan grädden och koka upp allt ännu en gång, sänk därefter ner värmen till medelvärme och reducera när vätskan till hälften. Mixa därefter såsen med mixerstav och red av såsen med maizena blandat med vatten. Låt den koka upp ännu en gång, smaka av såsen med salt och låt den koka ytterligare några minuter för att mjölsmaken ska försvinna.

Parmesanrösti
(4 portioner)
1 kg potatis
1 gul lök
1 dl parmesanost
2 tsk salt
½ dl rapsolja
25 gram smör



Tvätta potatisen och koka den med skal tills den är precis klar, var försiktig så att den inte kokar sönder. Häll av vattnet och låt den sedan svalna någon timme. Skala potatisen och riv den sedan grovt på rivjärn. Skala en gul lök och finriv den samt parmesanost, blanda ner det tillsammans med salt i potatisen. Hetta upp en stekpanna med hälften av oljan och smöret. Lägg ner potatisblandningen i stekpanna och pressa ut den jämnt över hela pannan. Stek ca 5 minuter på ena sidan tills det blir en fin stekyta, reglera värmen så att den inte blir bränd. Vänd sedan röstin med hjälp av en tallrik tillräckligt stor för att täcka stekpannan. Lägg den som ett lock över och vänd snabbt alltsammans så att röstin hamnar upp och ner på tallriken (var försiktig så att du inte bränner dig). Lägg i nytt smör och olja i stekpannan och låt detta blir varmt. Låt röstin försiktigt glida ner i stekpannan och stek den andra sidan lika länge som den första så även den får en fin stekyta. Stjälp upp röstin på tallriken som användes tidigare och skär ut 4 tårtbitar.
 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar