25 november 2012

Jägmästarens köttfärslimpa med baconsås



Här kommer ett recept på en köttfärslimpa som får en touch av vilt med hjälp av viltfond. Vill man ha en tydligare viltsmak kan man självklart byta ut en del eller hela färsen mot viltfärs av något slag. Men detta är lite av en fuskvariant som ändå har en viss smak av vilt. Jag blandar även i rivna morötter i limpan för att den ska bli lite saftigare. Till den lagade jag en gräddsås som för en trevlig sälta av bacon.

Jägmästarens köttfärslimpa
(4 portioner)
1 gul lök
1 tsk smör
0,5 dl havregryn
0,5 dl mjölk
600 gram nötfärs
2 st ägg
1 msk viltfond
1 tsk viltkrydda
1 msk salt
100 gram morot

Börja med att finhacka löken och bryn den sedan i smör tills den börjar mjukna utan att den får för mycket färg. Ställ den åt sidan och låt den svalna. Blanda havregryn med mjölk och låt detta svälla under tiden som löken bryns. Blanda sedan samman havregrynsblandningen med nötfärs, äggen, viltfond, viltkrydda samt salt. Arbeta ihop det till en bra blandad köttfärssmet, tillsätt därefter ner den brynta löken samt finriven morot och arbeta ihop det ännu en gång. Forma därefter köttfärsen till en jämntjock och avlång limpa (tänk formen av en oxfilé), lägg den i en smord ugnsform. Sätt in en stektermometer i mitten av limpan och ställ in termometern på 70 grader. Ställ sedan formen i ugnen på 175 grader och låt den stå tills den når kärntemperaturen (ca 40 minuter).

Baconsås
(4 portioner) 
1 pkt bacon
1 st vitlökslyfta
2 st schalottenlökar
nymald svartpeppar
1 dl vatten
1 msk viltfond
2,5 dl matlagningsgrädde
1 msk svartvinbärsgelé
maizenamjöl och vatten till redning
soja collorit till färgsättning
salt och svartpeppar

Finstrimla baconet och bryn det sedan i en stekpanna tills det börjar blir krispigt. Sila av det och häll sedan tillbaks fettet i stekpanna, lägg ner finhackad vitlök och schalottenlök i fettet. Bryn löken på låg värme tills den mjuknar, krydda med nymald svartpeppar. Slå på vatten tillsammans med kalvfond och låt det koka upp. Tillsätt matlagningsgrädde och låt sedan såsen koka i ca 10 minuter på låg värme. Tillsätt svartvinbärsgelén och red sedan av såsen med maizenaredning till önskad konsistens. Färgsätt såsen med soja collorit (sockerkulör) och blanda därefter i det knapriga baconet. Låt allt koka någon minut och smaka därefter av med salt samt svartpeppar.



Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar