1 maj 2012

Ugnsbakad citronlax med matvetesallad och citron- och vitlökscreme

Den här rätten som jag lagade igår på valborgsmässoafton är lätt att förbereda i förväg och sedan bara göra den sista matlagningen i samband med att den ska ätas. Följande recept är räknade för 4 normalportioner.

Citronlax
En enkel laxrätt som görs på hel filésida och sedan delas vid bordet. Blandningen som den penslas med ger den en fräsch smak av citron.

600 gram lax
1 msk olja till stekning





skal från 1 stor citron
1 msk flingsalt
2 msk olivolja
1 krm nymald peppar

Skär bort skinnet från laxen. Skär sedan fyra snitt längs med laxfilén på ovansidan. Värm en stekpanna med olja, bryn sedan den hela laxfilén på båda sidorna. Lyft ur den och lägg den i en ugnsfast form med snitten uppåt. Blanda citronskal, salt, olivolja och peppar. Pensla sedan laxsidan med bladningen och se till att den även går ner i snitten du gjorde tidigare.

Värm ugnen till 150 grader och stek laxen i ca 20-25 minuter beroende på tjockleken på laxen. När den är nästan genomstekt ska den tas ut ur ugnen, den går färdigt det sista utanför ugnen.

Matvetesallad
Denna matiga sallad fungerar bra till de flesta rätter av både kött, fågel och fisk. Inspirationen till den har jag hämtat från den libanesiska kökets tabouleh.

4 dl kokt matvete av durum (kokas enligt instruktionerna på paketet)
2 kvisttomater
1 dl bladpersilja
½ dl olivolja
saften från 1 citron

1 msk flingsalt
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 avocado
2 dl tärnad fetaost

Koka matvetet och låt det svalna. Tärna tomaterna och blanda med hackad persilja,  olivolja, saften från citron samt flingsalt i en  bunke. Hacka rödlöken samt vitlöken och blanda ner dem i bunken tillsammans med det avsvalnade matvetet. Skala avokadon och tärna den i samma storlek som tomaterna, blanda ner den tillsammans med fetaost. Smaka av salladen.
Om du vill förbereda salladen så är det lättast att göra den klar fram till att avokado och fetaosten ska blandas i.  

Citron- och vitlökscrème
En enkel kall sås baserat på en smaksatt crème fraiche som jag sedan kryddar upp lite.

2 dl lättcrème fraiche vitlök/parmesan
1 msk färskpressad citronsaft
1 msk olivolja
1 tsk flingsalt
1 krm nymalen svartpeppar

Blanda samman ingredienserna och ställ såsen kallt. Den kan med fördel blandas i ordning i förväg så att smakerna får tid att mogna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar