12 maj 2012

Fylld fläskytterfilérullad med smak av italien

Till kvällens middag blev det till att fylla en fläskytterfilé. Jag tycker fläskkött är underbart att grilla då det får en god smak men när man ska fixa det på spisen/ugnen blir det lätt lite smaklöst. Så här har jag tagit till det gamla tricket att skära upp filén så att jag kan fylla den med diverse godsaker.
Till den serverade jag min förenkling av hasselbackspotatis, en sås på ostronskivling samt en enkel sallad på tomat, fetaost och avocado.



Fylld fläskytterfilérullad med smak av italien

Som fyllning använda jag mig av mozzarellaost blandat med diverse godsaker från kyldisken med färdigmarinerad delikatesser som man hittar i de flesta mataffärer.

Till 4 portioner:
600 gram fläskytterfilé
1 mozzarellaost (125 g)
8 små skivor rökt skinka
4 st marinerade soltorkade tomater
4 st marinerade vitlöksklyftor
2 st marinerade spanska chilifrukter
salt och peppar
bomullssnöre 

Börja med att skära köttet så att det blir till en tunn bred skiva som man kan platta ut (tänk rulltårta).
Salt och peppra köttet på insidan och lägg sedan på den skivade skinkan.
Hacka mozzarellaosten tillsammans med soltorkad tomat, vitlök och chili. Blanda samman dessa och bred ut dem över skinkan. Rulla sedan ihop köttet med fyllningen i mitten och bind upp det med snöret. Bryn köttet runt alla sidor och salta/peppra på utsidan. 
Stekt köttbiten i ugn på 175 grader i ca 45 minuter lite beroende på tjockleken på rullen. Använd dig av en stektermometer och låt köttet komma upp till 70 grader innan du plockar ut det. Var noga med att du sätter termometern i kärnan på rullen då det annars kan bli missvisande då rullen innehåller fickor. Ta ut köttet när det är färdigt och låt det vila en stund innan du skär upp det.


 Hasselbackshalvor

Till 4 portioner:
8 st medelstora potatisar av fast sort
50 gram smör
½ dl fullkornsströbröd
salt

Sätt ugnen på 175 grader och tvätta av potatisarna.
Dela dem med skalat på och skär ett rutmönster med knivspetsen i snittytan. Lägg potatisen på en plåt med bakplåtspapper (eller smord med olja). Salta potatisen på ytan, skiva sedan smöret med osthyvel och lägg en skiva på varje potatis. Avsluta med att strö över ströbrödet. 
Sätt potatisen i ugn och låt den steka i ca 40-45 minuter tills de är genomstekta, prova med provsticka.

Ostronskivlingsås

Till 4 portioner:
150 gram ostronskivling
1 bananschalottenlök
1 vitlöksklyfta
50 gram smör
1 msk cognac
1 dl vatten
2 tsk kalvfond
2,5 dl matlagningsgrädde
1 krm franska örter
svartpeppar
salt
maizena till redning

Strimla svampen och hetta upp en liten stekpanna. Lägg i svampen och låt den fräsa tills vätskan försvinner. Lägg i smör tillsammans med hacka lök och vitlök, låt detta fräsa ihop på medelhög värme. När löken mjuknat slå över cognac och därefter vatten tillsammans med kalvfond. Låt detta koka ihop på svag värme i ca 5 minuter. Tillsätt därefter matlagningsgrädde och koka ytterligare ca 10 minuter. Smaka av såsen med salt och peppar, tillsätt därefter franska örter och red av såsen med maizena. Låt den koka ytterligare några minuter så att mjölsmaken försvinner. Smaka av en sista gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar