17 januari 2013

Ugnsstekt lammrostbiff med örtkryddad tomatsås och potatis- och halloumipytt

I söndags hade jag inhandlat lite lammrostbiff som skulle lagas till. Och med lammet i tankarna och efter en titt i kylskåpet så skapade jag denna rätt som hämtat inspiration från det grekiska köket.



Potatis- och halloumipytt
(4 portioner)
300 gram potatis, fast
1 st röd snackspaprika
200 gram halloumiost
1 dl svart oliver
1 msk olivolja
1 st vitlöksklyfta  
nymald svartpeppar

Skala potatisen och koka den sedan tills den mjuknat, häll av vattnet från den och låt den svalna. Dela paprikan på längden, kärna ur den och strimla den sedan i tunn strimlor. Dela osten i tärningar som är ca 1x1 cm stora. Kärna ur oliverna och skär dem i halvor. När potatisen svalnat dela även den i stora tärningar. 
Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek osten i den tills den blir gyllenbrun och knaprig runtom. Lyft ur den och lägg sedan ner potatisen tillsammans med paprika. Stekt det tills det får en fin yta, pressa då över vitlök och krydda med några varv på svartpepparkvarnen. Lägg tillbaks osten och tillsätt oliverna. Låt nu allt stekas ihop någon minut.

Örtkryddad tomatsås
(4 portioner)
0,5 st gul lök
0,5 st röd chili
1 st vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
0,5 dl tomatpuré
2 dl rött vin
3 dl passerade tomater
2 msk kalvfond
0,5 dl färsk basilika
salt
 
Finhacka rödlök och vitlök, kärna ur chilin och hacka även den. Värm en kastrull med olja och lägg ner dem i det. Sautera allt på mellanvärme tills det börjar mjukna. Rör ner tomatpurén och låt den brynas i någon minut. Tillsätt sedan rött vin, kalvfond och passerade tomater, koka nu upp allt och låt  det puttra på låg värme i ca 15 minuter. Mixa såsen med en mixerstav och tillsätt strimlad färsk basilika samt smaka av med salt.

Ugnsstekt lammrostbiff
(4 portioner)
4 st lammrostbiff (ca 700-800 gram)
salt och peppar
1 tsk torkad timjan
1 msk rapsolja till stekning

Låt köttet ligga i rumstemperatur ca 30 min innan tillagning. Krydda det med salt och peppar samt torkad timjan som gnids in i köttet. Värm på en stekpanna med rapsolja och bryn köttet runtom. Lägg över det i en ugnsfast form och stoppa en stektermometer i mitten på den största biten. Sätt in köttet i ugnen på 125 grader och låt det stå tills termometern visar en kärntemperatur på 62 grader (tar ca 25 min men låt termometern styra). Plocka ut köttet ur ugnen och låt det sedan vila 5 minuter innan det trancheras och serveras.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken

1 kommentar:

  1. Tack för ett riktigt bra recept! Vi kompletterade med lättkokta sockerärtor och smörfräst svamp och det blev en fantastisk söndagsmiddag. Tack!

    SvaraRadera