14 januari 2013

Skrämmande siffror om maten i förskolan

Idag toppar TV4 sitt nyhetsflöde med fakta om den mat som serveras till våra minsta invånare, det vill säga barnen i förskolan. I de undersökningar som gjorts visar det sig att andelen produkter av kategorin hel- och halvfabrikat är förbluffande stor. Nu ska här genast påtalas att halvfabrikat kan vara färdigdelade frysta grönsaker så lite beroende på hur undersökningen är gjord så kan dessa vara med i siffrorna. Men om det som jag befarar att det handlar om alldeles för stora mängder produkter som bara behöver stoppas i ugnen för att tillagas klart utan någon egen matlagning inblandad så är siffrorna skrämmande.

Värst i landet var i TV4:as undersökning var förskolan Linden i Falun. Under den 3-veckorsperiod som undersökningen gjordes så var 12 av 15 luncher baserade på hel/halvfabrikat.

Vad är då hel och halvfabrikat? Har försökt hitta en definition på internet och även funderat lite själv. Helfabrikat borde vara en produkt som helt utgör måltiden där du inte själv behöver tillsätta egna ingredienser (förutom tillbehör) såsom fryst pizza, pannkakor eller fiskgratäng.
Halvfabrikat är en fabriksprocessad produkt som inte enbart själv kan utgöra en måltid som exempelvis köttbullar, pasta, färdiga såser eller pulvermos.

Det jag skulle vilja veta efter den här undersökningen är om det handlar om kommunala beslut som är orsaken eller brist på engagemang hos de som arbetar i köken. Av två onda så hoppas jag på att det är politikerna som är skyldiga i detta fallet. Det alltid lättare att göra om ett politiskt beslut än att byta ut personal som arbetar i köken samt att det vore sorgligt om det är de som arbetar i köken som inte har intresse eller vilja att laga mat. Men det viktigaste är att det görs något, det får ju inte vara så att den mat som serveras till barnen är en fabriksprodukt istället för mat lagad med kärlek och omsorg. Nu kräver jag inte att alla hel- eller halvfabrikat ska plockas bort, även vi använder sådana när vi inte klarar av att göra produkten själv. Det är dock viktigt att man håller koll på vilka produkter det handlar om, vad de innehåller för ingredienser och hur stor andel av ex kött en köttbulle innehåller. Men kan man så ska man ju självklart laga det själv.

Jag hoppas att detta ämne inte avstannar med denna undersökning utan att diskussionen fortsätter och att man ser över vad som kan förändras. Vi i skolköken har redan granskats och utretts för att en förbättring ska ske men det är väl än viktigare att förändringen sker inom förskolan. Det är ju där grunden till barnens matvanor och hälsa läggs.

Inslaget från TV4:s morgonnyheter hittar du här:
http://www.tv4play.se/program/nyheterna?video_id=2258576

Man gjorde även ett inslag i Nyhetsmorgon som handlade om ämnet:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/sa-ar-kvaliten-pa-forskolebarnens-mat-2258643

Det som jag tycker är lite tråkigt med just detta inslag är att man plockade in Melker Andersson för att ge tips på mat i förskolan. Han hade bra tankegångar kring problemet i sig men hade det inte varit intressantare med en duktig kock som arbetar i förskola som gav exempel på vad man kan göra.




Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 
Eller så hittar du mig på twitter under namnet skolkocken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar