31 oktober 2012

Panerad kycklingfilé med currykryddad ratatouille

Satt häromdagen och bläddrade bland gamla lunchmenyer från mina år i krogsvängen. Tänkte att jag skulle hitta lite rätter som jag kunde lägga in på skolmenyn. Nu gick jag lite bet där, hittade några rätter som jag ska fundera över men annars var det inte så mycket jag kan överföra till skolans värld som jag inte redan testat. Däremot hittade jag några rätter som jag tänkte test på familjen här hemma och här kommer det första receptet.

Panerad kycklingfilé
(4 portioner)
2-3 st kycklingfiléer (ca 600 gram)
1 dl ströbröd
0,5 dl vetemjöl
1 ägg
salt
peppar
½-1 dl rapsolja

Dela kycklingfiléerna på mitten så att det blir tunna filéer som är lite lättare att steka när de är panerade. Krydda dem med salt och peppar efter smak och tycke. Knäck ägget i en djup tallrik och vispa upp det lite. Häll upp ströbröd och vetemjöl på varsin tallrik. Ta de kryddade filéskivorna och vänd dem först noga i vetemjölet, doppa sedan dem i ägget och vänd dem sedan noggrant i ströbrödet. Hetta upp en stekpanna med rapsolja och lägg i de panerade kycklingfiléerna när olja är varm. Om det är många bitar stek dem då i omgångar så att inte stekpannan blir kall. När ena sidan på kycklingen fått en fin färg vänd den då och sänk ner värmen, stek kycklingen växelvis på båda sidor så att den får en jämn stekyta. Räkna med ca 10 minuter sammanlagd stektid för att få en genomstekt kyckling. För att vara på den säkra sidan kan man göra ett försiktigt snitt i den tjockaste biten och kontrollera att den är helt genomstekt.

Currykryddad ratatouille
(4-6 portioner)
1 st vitlöksklyfta
0,5 röd chilipeppar
1 gul lök
100 gram morot (2 st medelstora)
0,5 zucchini
1 röd snackspaprika
1 msk rapsolja
1,5 tsk currypulver
1 msk tomatpuré
4 tomater
1 tsk salt
1 msk flytande honung

Finhacka vitlök och chili. Halvera löken och skär den sedan i skivor. Grovstrimla morötterna och skär zucchini samt paprikan i lika stora bitar. Hetta upp en gryta med rapsolja i, lägg ner vitlök tillsammans med chili och gul lök. Tillsätt currypulvret och fräs allt i någon minut. Rör sedan ner morötterna och låt dem brynas med i några minuter tills alla grönsaker fått lite färg. Tillsätt därefter zucchini och paprikan samt tomatpurén tillsammans med tomaterna som ska vara finhackade. Krydda röran med salt samt lite flytande honung. Låt nu alltsammans puttra på låg värme på spisen i ca 15-20 minuter tills morötterna börjar mjukna men ändå har lite tuggmotstånd kvar. Avsluta med att smaka av med salt och ev lite mer curry.


 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nyarecept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite småtips, länkar och annat på sidan.




30 oktober 2012

Ugnsbakad citronlax med hummer- & sparrisrisotto och chilaioli

Dagens middag bestod av lite gammalt och lite nytt. Risotton hade jag kvar lite av i frysen sen  sist jag lagade den så den plockades ur frysen, för att tillsammans med lite färsk lax och en chiliailoli utgöra dagens middag. För dig som inte har risotton kvar i frysen så kommer en repris på receptet här.






Hummer- och sparrisrisotto
(4 portioner)

6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 msk hummerfond
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
25 gram smör
4 dl aborioris
1 knippe grön sparris
1 dl crème bonjour gräslök
1 dl riven parmesanost (eller liknande ost)
salt

Koka upp vatten, vitt vin och hummerfond som ska användas för att späda risotton.
Finhacka schalottenlök, vitlök och chili (utan kärnor). Fräs sedan dessa i smält smör på låg värme, när löken börjar mjukna tillsätt aborioriset och låt det fräsa med i några minuter. Tillsätt sedan hälften av vin- och hummerbuljongen, låt detta sedan koka ihop med riset på låg värme. Fortsätt sedan späda risotton med mer av buljongen tills att riset börjar bli klart, tar ca 25 minuter. Skär bort den grova delen på sparrisen och dela sedan varje sparris i ca 6 lika stora bitar och blanda ner i risotton. Fortsätt att koka risotton tills dess att riset är klart men fortfarande lite al dente (den råa kärnan ska vara borta) och sparrisen är genomkokt. Blanda därefter i crème bonjour samt riven parmesanost, smaka av med eventuellt lite salt om behov finns.

 Ugnsbakad citronlax
(4 portioner)

600 gram laxfilé
1 tsk flingsalt
1 krm limepeppar (Santa maria)
saften från 1 citron
½ tsk olivolja

Putsa laxfién och ta bort eventuella ben, avsluta med att skära bort skinnet. Dela sedan laxen i 4 lika stora portioner. Lägg laxen i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar. Stänk sedan citronsaft över laxen och avsluta med att ringla över olivolja. Sätt sedan in formen i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter tills laxen når en kärntemperatur på 60 grader. 


 Chiliaioli

(4-6 portioner)
1 ägg (både vita och gula)
0,5 tsk röd vinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt
svartpeppar
1,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
½-1 krm sambal olek


Häll alla ingredienser i en liten bunke eller skål. Ta mixerstaven och för den sakta upp och ner genom blandningen samtidigt som du mixar. När blandningen är homogen och slät har du en majonnäs färdig för smaksättning. Pressa sedan när vitlöken och tillsätt sambal olek (mängden beror på vilken styrka man vill ha). Vispa ihop majonnäsen med kryddorna och ställ sedan kallt tills det är dags att servera den.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

29 oktober 2012

Livets stora mysterier

Livet innehåller många mysterier och ett av dem är vad man gör på banken efter kl 16 - men det har jag inget svar på så det får ni fortsätta fundera över.

Ett annat är vad vi gör i köket på lovet - och där kan ni få svar. Just nu är det höstlov på vår skola och det innebär att antalet matgäster sjunker från 550 till 60-70. Men vi lider inte brist på saker att göra. Idag har vi ägnat en stor del av vår tid åt att skrubba och skura sånt som inte ingår i den normala veckostädningen (vi som arbetar i kök städar en hel del av vår arbetstid). Vi har även rensat bort lite gamla saker som inte behövs längre och stuvat ner annat i förråd så nu är köket klart för återstart nästa måndag.



I morgon ska vi på en heldagsföreläsning med den spännande titeln: "Mår du som du förtjänar, en kurs kring livsstil och hälsa."  Tyvärr vet jag nog redan svaret på denna fråga, men man kan kanske kan få lite hjälp på vägen att ändra svaret. Onsdag är vi åter i köket och ska nog hitta några saker till som behöver skrubbas och skuras.

På torsdag ska vi på heldagsutflykt tillsammans med flera kollegor från Danderyds andra offentliga kök. Järna är målet för resan och Kungsörnens fabrik är det som ska besökas. Vi hoppas på en givande dag med insikt om hur pasta tillverkas i stor skala.

Fredag har vi en extra vilodag för att samla krafter inför nästa etapp av höstterminen.
Så nu vet ni vad vi sysslar med när många av eleverna har flytt skolan för en välförtjänt paus.



Vi passade på att ta hand om en gammal serveringsdisk som gjort sitt!






Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  
 

27 oktober 2012

Lågtemperaturstekt biffrad med blåbärssås och falsk hasselbackspotatis


Idag fick min fru önska middag och då föll valet på kött (odefinierat) med blåbärssås och falsk hasselbackspotatis. Såsen och potatisen har jag lagat och bloggat om förut men jag kör en repris på dem ifall det var någon som missade det förra gången. Dock fick jag göra potatisen på ett lite annorlunda vis den här gången eftersom jag hade ett kött som skulle lågtemperatursteka i samma ugn. Så potatisen fick först gå på låg värme tillsammans med köttet och sedan på riktigt hög värme i slutet när köttbiten tagits ut.

Lågtemperaturstekt biffrad 
(4-6 portioner)
1 kg ryggbiff (svensk såklart)
2 tsk peppar (blandad)
2 tsk flingsalt

Ta ur köttet ur kylen i god tid innan tillagning (minst 30 minuter). Putsa köttbiten från senor, mortla pepparn och strö den över köttet tillsammans med flingsalt. Gnid in blandningen ordentligt och lägg sedan köttbiten i en ugnssäker form. Sätt ugnen på 125 grader och låt den bli varm, stopp under tiden in en stektermometer i den tjockast delen på köttbiten. När ugnen blivit varm sätt då in köttbiten och låt den nu stekas i ung till innertemperaturen når 60 grader (ger ett mediumstekt kött när den är klar), vilket tar ungefär 1 timma men detta kan variera lite beroende på köttbitens tjocklek. Ta ut köttet ur ugnen och låt det nu vila i ca 20 minuter innan det skärs upp. Att köttbiten får vila gör att köttet går färdigt några grader till, det gör även att köttsaften stannar kvar i köttet när det trancheras.



Falsk hasselbackspotatis
(4 portioner)

16 medelstora potatisar
2 msk flingsalt
50 gram smör
2 msk ströbröd



Tvätta potatisarna och dela dem på hälften längs med. Ta sedan en liten vass kniv och med hjälp av spetsen skär skåror i snittytan på potatisen så att ett schackmönster bildas. Lägg dem sedan i formen med skalsidan neråt, skär av en liten skiva i botten så att de ligger jämnt. Strö över flingsalt och ta sedan en osthyvel och skär tunna skivor av smöret som sedan läggs ovanpå potatisen, avsluta med att strö över ströbröd. Sätt in potatisen i ugnen på 125 grader och låt den sedan bakas i ca 40 minuter, när denna tid har gått ta ut potatisen och höj upp temperaturen på ugnen till 250 grader. Luta formen så att smöret samlas i ett hörn, ta en sked och häll smöret över potatisarna. Sätt in formen i ugnen igen och låt dem baka i ytterligare ca 20 minuter tills de fått en fin färg, använd en provsticka för att kontrollera om de är genomstekta.

Blåbärssås
(4 portioner)


1,5 dl strösocker
0,75 dl balsamvinäger
1 dl rött vin
3 msk viltfond
2 dl blåbär (färska eller djupfrysta)
ev maizenamjöl till redning


Smält/karamelisera strösockret (bränn ej) på hög värme i en tjockbottnad stekpanna tills det blir gyllenbrunt. Slå över balsamvinäger och rött vin, detta får sockret att stelna igen (så få inte panik när det händer). Rör om och låt det hela koka ihop tills sockret löst sig.Tillsätt viltfond och blåbär och reducera såsen på låg värme tills den får en simmig konsistens (tar ca 30 minuter). Sila av skalen om en slät sås önskas.
Red ev. av med maizenaredning såsen är för lös.


 

Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.