30 oktober 2012

Ugnsbakad citronlax med hummer- & sparrisrisotto och chilaioli

Dagens middag bestod av lite gammalt och lite nytt. Risotton hade jag kvar lite av i frysen sen  sist jag lagade den så den plockades ur frysen, för att tillsammans med lite färsk lax och en chiliailoli utgöra dagens middag. För dig som inte har risotton kvar i frysen så kommer en repris på receptet här.






Hummer- och sparrisrisotto
(4 portioner)

6 dl vatten
3 dl vitt vin
3 msk hummerfond
1 schalottenlök
1 vitlöksklyfta
1/2 röd chili
25 gram smör
4 dl aborioris
1 knippe grön sparris
1 dl crème bonjour gräslök
1 dl riven parmesanost (eller liknande ost)
salt

Koka upp vatten, vitt vin och hummerfond som ska användas för att späda risotton.
Finhacka schalottenlök, vitlök och chili (utan kärnor). Fräs sedan dessa i smält smör på låg värme, när löken börjar mjukna tillsätt aborioriset och låt det fräsa med i några minuter. Tillsätt sedan hälften av vin- och hummerbuljongen, låt detta sedan koka ihop med riset på låg värme. Fortsätt sedan späda risotton med mer av buljongen tills att riset börjar bli klart, tar ca 25 minuter. Skär bort den grova delen på sparrisen och dela sedan varje sparris i ca 6 lika stora bitar och blanda ner i risotton. Fortsätt att koka risotton tills dess att riset är klart men fortfarande lite al dente (den råa kärnan ska vara borta) och sparrisen är genomkokt. Blanda därefter i crème bonjour samt riven parmesanost, smaka av med eventuellt lite salt om behov finns.

 Ugnsbakad citronlax
(4 portioner)

600 gram laxfilé
1 tsk flingsalt
1 krm limepeppar (Santa maria)
saften från 1 citron
½ tsk olivolja

Putsa laxfién och ta bort eventuella ben, avsluta med att skära bort skinnet. Dela sedan laxen i 4 lika stora portioner. Lägg laxen i en ugnsfast form, krydda med salt och peppar. Stänk sedan citronsaft över laxen och avsluta med att ringla över olivolja. Sätt sedan in formen i ugnen på 150 grader i ca 15 minuter tills laxen når en kärntemperatur på 60 grader. 


 Chiliaioli

(4-6 portioner)
1 ägg (både vita och gula)
0,5 tsk röd vinäger
1 tsk fransk senap
1 krm salt
svartpeppar
1,5 dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
½-1 krm sambal olek


Häll alla ingredienser i en liten bunke eller skål. Ta mixerstaven och för den sakta upp och ner genom blandningen samtidigt som du mixar. När blandningen är homogen och slät har du en majonnäs färdig för smaksättning. Pressa sedan när vitlöken och tillsätt sambal olek (mängden beror på vilken styrka man vill ha). Vispa ihop majonnäsen med kryddorna och ställ sedan kallt tills det är dags att servera den.





Du har väl gillat min sida på Facebook. Ett enkelt sätt att se när nya recept och andra blogginlägg lagts upp samt att det ibland dyker upp lite små tips, länkar och annat på sidan.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar