4 augusti 2012

Vitlöksspäckad helgrillad fläskfile med pepparsås och ugnsrostade potatishalvor



Det här är gårdagens middag som jag tillslut tar mig tid att lägga upp. Det är lite svårt att hitta motivationen till att sätta sig framför datorn när solen skiner ute och OS rullar för fullt på tv:n. Men nu tar jag mig lite tid. Igår blev det en svensk grillklassiker nämligen fläskfilén som hamnade på menyn. En ganska uttjatad produkt som lätt blir torr om man inte är försiktig. Därför valde jag att helgrilla den på indirekt värme för att bättre kunna ha koll på grilltemperaturen. Till den blev det en klassisk pepparsås samt potatishalvor som rostades i ugn med lite vitlök och timjan. Som tillbehör så halverade jag två snackspaprikor som även de grillades.

Helgrillad fläskfilé
(4 portioner)
800-100 gram fläskfilé
3 st vitlöksklyftor
salt och peppar

Putsa fläskfilén genom att ta bort senor som ligger på ytan, undvik dock att skära bort fettet som sitter på ytan då det hjälper till att göra fläskfilén saftigare. Skala vitlöksklyftorna och dela dem i ca 4 bitar/klyfta. Skär små jack på ovansidan av fläskfilén och tryck ner vitlöksbitarna i dessa. Salta och peppra ordentligt runt hela filén och låt den sedan vila i rumstemperatur medan du startar grillen. När kolen är varm fördela den så att fläskfilén kan ligga i mitten utan att ha någon varm kol direkt under sig. Bryn sedan köttet runtomkring över den glödande kolen och flytta den sedan i mitten, lägg den så att sidan med vitlöken istoppad ligger uppåt. Sätt en termometer i köttet och låt det sedan ligga under lock på indirekt värme tills kärntemperaturen når 69 grader (ca 20-25 minuter beroende på temperaturen i grillen). Lyft av köttet och låt det vila ca 5-10 minuter innan det skärs upp. Detta gör att saften stannar kvar i köttet och att kärntemperaturen går upp till rekommenderade 72 grader för fläskkött.


Pepparsås
(4 portioner)
1 msk smör
1 st finhackad schalottenlök
1 tsk pepparmix
1 msk cognac
1 dl vatten
1 msk kalvfond
3 dl vispgrädde
0,5 tsk salt
ev maizenamjöl och vatten till redning

Värm en kastrull med smöret i och tillsätt löken samt peppar när det smält. Bryn det hela tills löken får en fin färg, slå då över cognacen och låt alkoholen koka bort. Tillsätt vatten tillsammans med kalvfond och låt det koka upp. Koka sedan i ca 5 minuter på mellanvärme. Tillsätt nu grädden och koka såsen ca 20 minuter fortsatt på mellanvärme så att väskan reduceras och såsen börjar tjockna i konsistensen. Tillsätt saltet och låt såsen koka ytterligare en stund. Om den såsen är något lös kan man reda den med maizenaredning till önskad konsistens. Då behöver den koka ytterligare några minuter för att få bort mjölsmaken.

Ugnsrostade potatishalvor
(4 portiner)
800 gram medelstora potatisar
1 vitlöksklyfta
1 tsk torkad timjan
1 msk flingsalt
0,5 dl olivolja

Sätt ugnen på 225 grader och ta fram en ugnsfast form. Tvätta av potatisarna noga och halvera dem därefter. Lägg potatisen i en bunke och tillsätt därefter pressad vitlök, timjan, flingsalt samt olivolja. Blanda alltsammans så att alla potatisar får smak av kryddorna. Häll upp potatisen i den ugnsfasta formen och sätt därefter in den i ugnen ca 40 minuter tills potatisen fått en fin färg och är genomstekta. Man kan med fördel röra om potatisarna 1-2 gånger efter halva tiden för att se till att de får stekyta runtom.




Du har väl gillat min sida på facebook. Ett enkelt sett att se när nya recept dykt upp samt att det ibland dyker upp lite små tips och annat på sidan. http://www.facebook.com/Skolkocken


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar